ECSA: Ικανοποίηση με αστερίσκους για την αναθεώρηση του ETS

ECSA: Ικανοποίηση με αστερίσκους για την αναθεώρηση του ETS

123
ECSA: Ικανοποίηση με αστερίσκους για την αναθεώρηση του ETS

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αναθεώρηση του ETS και τη συμπερίληψη σε αυτό της ναυτιλίας, ως μέρος του πακέτου «Fit for 55».

Με ανακοίνωσή της η ECSA χαιρετίζει την υποστήριξη του Συμβουλίου για την υποχρεωτική μετακύλιση του κόστους του ETS στον εμπορικό διαχειριστή του πλοίου (ναυλωτής), η οποία υποστηρίζει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Παρ’ όλα αυτά, η ECSA κρούει τον κώδωνα προκειμένου τα όποια έσοδα από το σχήμα να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της καινοτομίας και τη μείωση της διαφοράς τιμής μεταξύ συμβατικών και καθαρότερων καυσίμων.

«Αν και οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες θα προτιμούσαν μια διεθνή λύση, αναγνωρίζουμε ότι η ναυτιλία θα πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και σε επίπεδο ΕΕ. Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιο υποστηρίζουν παρόμοια θέση σχετικά με την υποχρεωτική μετακύλιση του κόστους στους εμπορικούς διαχειριστές, η οποία υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία που έχουμε θέσει με τους policy makers της ΕΕ. Χρειαζόμαστε μια ορθή εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” για την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου», δήλωσε ο κ. Φίλιππος Φιλής, πρόεδρος της ECSA.

«Ενθαρρύνουμε το Συμβούλιο να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα κατά τις διαπραγματεύσεις και να πλησιάσει τη θέση του Κοινοβουλίου. Το 80% των τρεχόντων εσόδων του ETS χρησιμοποιούνται για την ενεργειακή μετάβαση άλλων κλάδων του ETS και πρέπει να δούμε το ίδιο να συμβαίνει στη ναυτιλία», δήλωσε ο κ. Σωτήρης Ράπτης, γενικός γραμματέας της ECSA.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.