IEA: Απαραίτητη η πυρηνική ενέργεια

IEA: Απαραίτητη η πυρηνική ενέργεια

122
IEA: Απαραίτητη η πυρηνική ενέργεια

Σε κάλεσμα προς διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής πυρηνικής ενέργειας προέβη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, οι εν λόγω υποδομές πρέπει να διπλασιαστούν έως το 2050, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ανθρακικής ουδετερότητας αλλά και να διασφαλιστούν οι ενεργειακές ανάγκες των χωρών οι οποίες εξαρτώνται σημαντικά από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Ειδικότερα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ανθρακικής ουδετερότητας, η παραγωγική ικανότητα των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων πυρηνικής ενέργειας πρέπει να διπλασιαστεί στα 812 GW το 2050. Τη δεκαετία του 2030, στόχος πρέπει να είναι η ετήσια αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 27 GW.

Σημειώνεται ότι περίπου το 63% των πυρηνικών εργοστασίων έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών και συνεπώς πλησιάζει η λήξη των αδειών λειτουργίας τους. Όπως υπογραμμίζει η έκθεση του IEA, τα πυρηνικά εργοστάσια στις προηγμένες οικονομίες δύνανται να μειωθούν κατά ένα τρίτο έως το 2030.

Την ίδια ώρα, από τους 31 αντιδραστήρες, των οποίων η κατασκευή εκκίνησε από το 2017, οι 27 είναι ρωσικού ή κινεζικού σχεδιασμού.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.