Containerships: Οι προκλήσεις του αύριο

Containerships: Οι προκλήσεις του αύριο

80
Containerships: Οι προκλήσεις του αύριο

Στις αρχές Ιουνίου, οι ναύλοι στη spot αγορά των containerships στο front-haul κύριο trade route Κίνα – Δυτική Ακτή των ΗΠΑ έπεσαν κάτω από τα κατευθυντήρια επίπεδα ναύλων των συμβολαίων χρονοναύλωσης μεγάλης διάρκειας. Επί του παρόντος, τα ενδιαφερόμενα μέρη στο συγκεκριμένο trade route φαίνεται να παρακολουθούν τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων μεταξύ της International Longshore and Warehouse Union (ILWU) και της Pacific Maritime Association (PMA), καθώς το πέρας των ισχυόντων συμβολαίων πλησιάζει.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της Xeneta, όσοι αποστέλλουν εμπορευματοκιβώτια στους λιμένες της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ έχουν έρθει αντιμέτωποι με πληθώρα προκλήσεων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η συμφόρηση που ταλανίζει τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τη διαφορά των ναύλων στη spot αγορά, σε σύγκριση με εκείνων στα συμβόλαια χρονοναύλωσης μεγάλης διάρκειας, να μειωθεί σημαντικά, από τα $2.233/FEU ένα έτος πριν στα $750/FEU στα τέλη Οκτωβρίου του 2021. Μάλιστα, στις 21 Ιουνίου 2022, οι ναύλοι στη long-term αγορά βρέθηκαν σε κατά 2,7% υψηλότερα επίπεδα έναντι εκείνων στη short-term αγορά. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απότοκο του κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι φορτωτές, ο οποίος ώθησε σε εκρηκτική άνοδο την αξία της διασφάλισης των μεταφορικών τους αναγκών υπό τη μορφή συμβολαίων μεγάλης χρονικής διάρκειας.

Εικόνα1

Παράλληλα, η Xeneta σημειώνει ότι υπάρχει πληθώρα προκλήσεων που επισκιάζουν το outlook της long-term αγοράς. Οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών και δύνανται να επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση στο β’ εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, τα μέτρα που λαμβάνουν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς προσβλέπουν στην πτώση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, εξελίξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πτώση της ζήτησης.

Φωτό: Stephen Leonardi/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.