Containerships: Οι ναύλοι σε χαμηλό έτους

Containerships: Οι ναύλοι σε χαμηλό έτους

113
Containerships: Οι ναύλοι σε χαμηλό έτους

Πτωτική παραμένει η πορεία της ναυλαγοράς των containerships, με τους ναύλους σε κύρια routes να υποχωρούν για πρώτη φορά στα χαμηλότερα επίπεδά τους εντός ενός έτους.

Η εν λόγω εξέλιξη αντανακλάται και στον σχετικό δείκτη της ναυλαγοράς WCI της Drewry, ο οποίος κατέγραψε πτώση 3% την εβδομάδα 16 έως 22 Ιουνίου και διαμορφώθηκε στα $7.285, 89/FEU. Σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ο δείκτης βρίσκεται σε κατά 10% χαμηλότερα επίπεδα. Το γεγονός αυτό συνιστά απότοκο και της εκρηκτικής ανόδου των ναύλων στην αγορά containerships πριν από ένα έτος.

Όσον αφορά επιμέρους routes, σε εβδομαδιαία βάση καταγράφηκαν πτώσεις εύρους έως και 5%, με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στα fronthaul routes με λιμένα αναχώρησης τη Σαγκάη. Οριακές αυξήσεις κατέγραψαν οι ναύλοι σε backhaul routes.

Εικόνα1

Σε ετήσια βάση, τα routes στα οποία οι ναύλοι παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα είναι λιγοστά: 44% στο route Ρότερνταμ-Νέα Υόρκη, 22% στο route Λος Άντζελες-Σαγκάη και 5% στο route Νέα Υόρκη-Ρότερνταμ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πτωτικές τάσεις στην αγορά των containerships δεν σημαίνουν ουσιαστική αποδυνάμωση των ναύλων. Αντιθέτως, οι ναύλοι παραμένουν σε υγιή, υψηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.