Μια καινοτόμος πρωτοβουλία για την αντιστάθμιση ανθρακικών εκπομπών σε πλοίο

Μια καινοτόμος πρωτοβουλία για την αντιστάθμιση ανθρακικών εκπομπών σε πλοίο

87
Μια καινοτόμος πρωτοβουλία για την αντιστάθμιση ανθρακικών εκπομπών σε πλοίο

Η ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui OSK Lines (MOL), στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου των μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχει θέσει για το 2050, υλοποίησε ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης ανθρακικών εκπομπών σε ένα από τα πλοία μεταφοράς οχημάτων που διαχειρίζεται.

Συγκεκριμένα, το οχηματαγωγό πλοίο «Beluga Ace» της εταιρείας αναχώρησε από το λιμάνι της Χιροσίμα στις 18 Απριλίου και κατέπλευσε στο λιμάνι του Μπρίστολ στις 28 Μαΐου, μεταφέροντας οχήματα της Mazda Motor Corporation. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται ότι παρήχθησαν συνολικά 4.000 τόνοι εκπομπών CO₂, με τον νηογνώμονα Bureau Veritas να πιστοποιεί τη μέθοδο υπολογισμού της εν λόγω ποσότητας.

Στη συνέχεια, η διεθνής εταιρεία Climate Neutral Commodity προχώρησε στην πιστοποίηση της όλης διαδικασίας, από τον υπολογισμό των εκπομπών CO₂ έως και την αντιστάθμιση αυτών με πιστώσεις άνθρακα. Οι πιστώσεις άνθρακα που χρησιμοποίησε η MOL για το συγκεκριμένο ταξίδι προήχθησαν από έργα διάσωσης και αναδάσωσης στην Κίνα και στην Γκάνα.

Σύμφωνα με τη MOL, το συγκεκριμένο ταξίδι αποτέλεσε μια δοκιμή με σκοπό τη μελέτη της χρήσης των πιστώσεων άνθρακα για την αντιστάθμιση των εκπομπών του ναυτιλιακού κλάδου και διεξήχθη παράλληλα με άλλα προγράμματα και έρευνες που υλοποιεί η εταιρεία στο πλαίσιο των προσπαθειών απανθρακοποίησης των δραστηριοτήτων της.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.