Τα οφέλη της Ρωσίας από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας

Τα οφέλη της Ρωσίας από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας

162
Τα οφέλη της Ρωσίας από την παγκόσμια αύξηση των τιμών της ενέργειας

Η Ρωσία συσσώρευσε έσοδα 93 δισεκατομμυρίων ευρώ χάρη στις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες εκατό ημέρες του πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού να προέρχεται από την ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση ανεξάρτητου κέντρου μελετών.

Η έρευνα, του Centre for Research on Energy and clean Air (CREA, «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»), με έδρα τη Φινλανδία, δόθηκε στη δημοσιότητα εν μέσω πιέσεων της Ουκρανίας προς τις χώρες της Δύσης να διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία, για να σταματήσουν να τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πρόσφατα να επιβάλει εμπάργκο –με εξαιρέσεις– στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Το ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε καίριο βαθμό, δεν αναμένεται προς το παρόν να μετατραπεί σε αντικείμενο παρόμοιου μέτρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CREA, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 61% των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, με αξία περίπου 57 δισ. ευρώ, τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου (24η Φεβρουαρίου-3η Ιουνίου). Οι κυριότεροι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου το διάστημα αυτό ήταν η Κίνα (12,6 δισ. ευρώ), η Γερμανία (12,1 δισ.) και η Ιταλία (7,8 δισ.).

Τα έσοδα της Ρωσίας προέρχονται κυρίως από την πώληση αργού πετρελαίου (46 δισ.), κατόπιν του αερίου που διαμετακομίζεται μέσω αγωγών (24 δισ.), κατόπιν των πετρελαϊκών προϊόντων, του LNG καθώς και του άνθρακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.