Containerships: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για προσφορά και ζήτηση

Containerships: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για προσφορά και ζήτηση

348
Containerships: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για προσφορά και ζήτηση

Αβεβαιότητα επικρατεί αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς containerships, καθώς υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που δημιουργούν ανησυχία, με επίκεντρο τόσο τη μελλοντική ζήτηση όσο και την προσφορά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η BIMCO, ο ρυθμός ανάπτυξης της ζήτησης αναμένεται να επιβραδυνθεί εντός του 2022 και του 2023, σε επίπεδα χαμηλότερα έναντι εκείνων των πανδημικών ετών.

Παρότι οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δύνανται να προσφέρουν υποστήριξη στην αγορά, εφόσον τα πλοία αναγκαστούν να «ρίξουν» ταχύτητες, ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης του στόλου αναμένεται να ξεπεράσει εκείνον της προσφοράς.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του στόλου (περίπου 10%) παραμένει εκτός «ενεργού δράσης» λόγω της συμφόρησης στους διεθνείς λιμένες. Εφόσον οι προκλήσεις που ταλανίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες επιλυθούν και ο χρόνος παραμονής των πλοίων στους λιμένες μειωθεί, η μέχρι τώρα πλασματική μείωση της προσφοράς θα αναιρεθεί.

Συνεπώς, η BIMCO εκτιμά ότι οι ισορροπίες ζήτησης και προσφοράς θα αποδυναμωθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση τόσο των ναύλων όσο και των τιμών των containerships στη second-hand αγορά. Ωστόσο, φαντάζει δύσκολο οι ναύλοι να επιστρέψουν στα χαμηλά προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.