Gas carriers: Σε ισχυρά επίπεδα η ναυλαγορά

Gas carriers: Σε ισχυρά επίπεδα η ναυλαγορά

107
Gas carriers: Σε ισχυρά επίπεδα η ναυλαγορά

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα παραμένουν οι ναύλοι των LNG carriers και των LPG carriers. Σύμφωνα με πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση (30/5-3/6) του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, ο μέσος όρος των ναύλων για ένα DFDE LNGC μεταφορικής ικανότητας 160.000 κ.μ. διαμορφώθηκε στα $88.500/ημέρα, έχοντας καταγράψει άνοδο 15%. Τα εν λόγω επίπεδα είναι διπλάσια σε σύγκριση με τον μέχρι τώρα μέσο όρο από τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και τα κέρδη των LPG carriers, παρά το γεγονός πως κατέγραψαν πτώση. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη για ένα VLGC στη spot αγορά στο route από τον Αραβικό Κόλπο στην Ιαπωνία κατέγραψαν πτώση 9% σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με την Clarksons, και διαμορφώθηκαν στα $63.362.

Παράλληλα, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Xclusiv, η άνθηση της ναυλαγοράς των gas carriers, και δη εκείνης των LNG carriers, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην επιθυμία των ναυλωτών να εξασφαλίσουν πλοία προκαταβολικά, προκειμένου να διασφαλίσουν τις μεταφορικές τους ανάγκες τον χειμώνα, γεγονός που περιόρισε την προσφορά πλοίων. Συνεπώς και πέραν της ανόδου των ναύλων στη spot αγορά, έχει σημειωθεί σημαντική άνοδος και στους ναύλους στην αγορά χρονοναυλώσεων. Οι ναύλοι για ένα LNGC μεταφορικής ικανότητας 160.000 κ.μ. σε συμβόλαιο χρονοναύλωσης ορίζοντα ενός έτους είναι περίπου ίσοι με $120.000/ημέρα.

Πηγή: Clarksons, Xclusiv

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.