«Χάσμα» στις εκτιμήσεις για τις τιμές πετρελαίου

«Χάσμα» στις εκτιμήσεις για τις τιμές πετρελαίου

110
«Χάσμα» στις εκτιμήσεις για τις τιμές πετρελαίου

Την εκτίμησή του για άνοδο των τιμών πετρελαίου εντός του 2022 και 2023 γνωστοποίησε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Barclays. Πιο συγκεκριμένα, η Barclays αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της κατά $11 ανά βαρέλι για το 2022 και κατά $23 ανά βαρέλι για το 2023. Αιτία των αναθεωρήσεων συνιστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, οι τιμές του πετρελαίου Brent θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα $111/βαρέλι τόσο το 2022 όσο και το 2023, βάσει της Barclays.

Παράλληλα, σε εκτιμήσεις προέβη και η τράπεζα Citi, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ. Για το β’ τρίμηνο του 2022, η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα $113/βαρέλι (αύξηση $14), ενώ για το γ’ και το δ’ τρίμηνο οι εκτιμήσεις είναι $99 και $85 ανά βαρέλι αντίστοιχα, αυξημένες κατά $12.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι για το 2023 η Citi εκτιμά ότι οι τιμές Brent θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα $75/βαρέλι. Μάλιστα, η εν λόγω εκτίμηση είναι αναθεωρημένη κατά $16 έναντι της προηγούμενης ($61).

Συνεπώς, ανάμεσα στις εκτιμήσεις της Barclays και σε εκείνες της Citi για τις τιμές πετρελαίου του 2023, υπάρχει ένα «χάσμα» ύψους $36/βαρέλι. Σημαντικό ρόλο στην εν λόγω διαφορά διαδραματίζει η «διαφωνία» των τραπεζών αναφορικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.