Ο Καναδάς υποδέχεται τα πρώτα φιλικά προς το περιβάλλον εμπορικά πλοία επόμενης...

Ο Καναδάς υποδέχεται τα πρώτα φιλικά προς το περιβάλλον εμπορικά πλοία επόμενης γενιάς

138
Ο Καναδάς υποδέχεται τα πρώτα φιλικά προς το περιβάλλον εμπορικά πλοία επόμενης γενιάς

Το λιμάνι του Μόντρεαλ, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι στον Καναδά, ξεκίνησε να υποδέχεται καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον εμπορικά πλοία, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέσει για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του.

Τα πλοία «Vistula Maersk» και «Vayenga Maersk», δύο από τα μεγαλύτερα στον κόσμο ice-class containerships τα οποία καταναλώνουν βιοκαύσιμο που παράγεται από ανακυκλωμένη βιώσιμη βιομάζα, θα επιχειρούν στο εξής στο λιμάνι του Μόντρεαλ, πραγματοποιώντας δρομολόγια μεταξύ Καναδά και Βόρειας Ευρώπης. Επιπλέον, νωρίτερα μέσα στον Μάιο, το «MV Nukumi», το καινοτόμο υβριδικό φορτηγό πλοίο της Canada Steamship Lines, πραγματοποίησε την πρώτη του εκφόρτωση αποπαγωτικού άλατος στο λιμάνι του Μόντρεαλ για λογαριασμό της Windsor Salt. Το εν λόγω πλοίο διαθέτει αρκετές σχεδιαστικές καινοτομίες, οι οποίες επιτυγχάνουν μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά 80% σε σύγκριση με τα προηγούμενα πλοία που εκτελούσαν το ίδιο δρομολόγιο.

Στην 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που έλαβε χώρα το 2021 (COP26), ο Καναδάς ήταν ανάμεσα στις δεκαεννέα χώρες που υπέγραψαν το Clydebank Declaration, μια πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στη δημιουργία πράσινων θαλάσσιων οδών μεταξύ δύο η περισσότερων λιμένων, για την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού κλάδου. Το λιμάνι του Ρότερνταμ και το λιμάνι της Αμβέρσας αποτέλεσαν τα πρώτα λιμάνια που υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία μιας πράσινης θαλάσσιας οδού στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, σκοπεύοντας να προωθήσουν το εμπόριο των πράσινων καυσίμων και την προμήθεια ανανεώσιμων καυσίμων και πράσινων τεχνολογιών σε πλοία.

Φωτό: Maersk SeaLand

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.