Τα πιο αποδοτικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων

Τα πιο αποδοτικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων

150
Τα πιο αποδοτικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνεργασία με την S&P Global Market Intelligence αναφορικά με τα πιο αποδοτικά λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων του κόσμου για το 2021.

Η αποδοτικότητα των λιμένων εκφράζεται μέσω του δείκτη Container Port Performance Index (CPPI), ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, λαμβάνει υπόψη διοικητικές και στατιστικές προσεγγίσεις. Η κατηγοριοποίηση των λιμένων βασίζεται στον χρόνο που απαιτείται από τα πλοία να εκτελέσουν όλες τις δραστηριότητές τους. Το 2021, ωστόσο, δεν αποτελεί το πλέον ενδεδειγμένο έτος για την ποσοτικοποίηση της απόδοσης των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων, καθώς πέρυσι έλαβαν χώρα σημαντικές καθυστερήσεις ενώ η συμφόρηση πλοίων ανήλθε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα.

Κορυφαίο λιμάνι στη σχετική κατάταξη αναδείχθηκε το King Abdullah στη Σαουδική Αραβία, ενώ ακολούθησε αυτό του Salalah στο Ομάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το King Abdullah είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο αποδοτικών λιμένων εμπορευματοκιβωτίων το 2020. Tα δέκα πιο αποδοτικά λιμάνια, σύμφωνα με τον CPPΙ, βελτίωσαν τη θέση τους το 2021 έναντι του 2020. Το λιμάνι Jeddah αναρριχήθηκε όγδοο σε ό,τι αφορά τόσο τη διοικητική όσο και τη στατιστική προσέγγιση, όταν το 2020 ήταν στην 35η θέση. To Hamad το 2021 ήταν τρίτο στη διοικητική προσέγγιση και τέταρτο στη στατιστική προσέγγιση, όταν το 2020 καταλάμβανε την 34η θέση. Μόνες εξαιρέσεις αποτέλεσαν τα λιμάνια Yokohama και Guangzhou, τα οποία ναι μεν βρέθηκαν στη δεκάδα, ωστόσο υποχώρησαν έναντι των θέσεων που καταλάμβαναν το 2020.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, ο CPPI είναι σχεδιασμένος ώστε να αναγνωρίζει κενά και ευκαιρίες προς βελτίωση, τα οποία θα ωφελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από τις εταιρείες στη ναυτιλία τακτικών γραμμών μέχρι τις εθνικές κυβερνήσεις και τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.