Πυρά της Κίνας για τις εμπορικές βλέψεις ΗΠΑ και Ταϊβάν

Πυρά της Κίνας για τις εμπορικές βλέψεις ΗΠΑ και Ταϊβάν

60
Πυρά της Κίνας για τις εμπορικές βλέψεις ΗΠΑ και Ταϊβάν

Την έντονη αντίθεσή της σε νέα εμπορική πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ταϊβάν εκφράζει η Κίνα, με τον εκνευρισμό του Πεκίνου να πηγάζει από πληθώρα κινήσεων των ΗΠΑ με επίκεντρο την Ασία.

Άλλωστε, οι κινήσεις των ΗΠΑ επισήμως στοχεύουν στον περιορισμό της ολοένα αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην Ασία και στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ταϊβάν και στο θέμα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τα οποία το Πεκίνο αμφισβητεί σθεναρά, έχοντας δηλώσει μεταξύ άλλων πως μια επανένωση της «νήσου» με την υπόλοιπη χώρα επίκειται. Στη σκιά των ανωτέρω, ΗΠΑ και Ταϊβάν ανακοίνωσαν από κοινού εμπορική πρωτοβουλία, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Κίνας.

Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέπει σε σύσφιξη των εμπορικών της σχέσεων με την Ταϊβάν, και δη στον τομέα των τσιπ. Η Ταϊβάν άλλωστε πρωταγωνιστεί στην εν λόγω βιομηχανία και οι ανάγκες των ευρωπαϊκών οικονομιών αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ταϊβάν διεξήγαγε εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ενίσχυση της βιομηχανίας τσιπ της ΕΕ στο επίκεντρο. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει δηλώσει στο παρελθόν πως υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για συνεργασία με την ΕΕ στη εν λόγω βιομηχανία.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.