
Tις απαρχές μιας ενεργειακής κρίσης με σαφή εστίαση στον κλάδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανιχνεύει πρόσφατη έρευνα της Rystad Energy. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, η ανασφάλεια στον ενεργειακό τομέα, που έχει δημιουργηθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να ενταθεί, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για LNG εκτιμάται πως θα ξεπεράσει την προσφορά μέχρι τα τέλη του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση για LNG αναμένεται να φτάσει τους 436 εκατ. τόνους κατά το τρέχον έτος, ξεπερνώντας τη διαθέσιμη προσφορά, η οποία ανέρχεται σε μόλις 410 εκατ. τόνους. Η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης και οι υψηλές τιμές θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις στον τομέα του LNG για περισσότερο από μία δεκαετία, αν και η προσφορά που θα δημιουργηθεί από αυτά τα έργα θα φτάσει σε επάρκεια μόνο μετά το 2024.
Με την ευρωπαϊκή ήπειρο να περιορίζει τις ρωσικές ροές φυσικού αερίου, φαίνεται να δημιουργούνται συνθήκες ιδιαίτερα δυσμενείς. Για την αντιμετώπισή τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει το σχέδιο REPowerEU, το οποίο θέτει τον φιλόδοξο στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά 66% εντός του 2022 – στόχος που έρχεται σε σύγκρουση με τον στόχο της ΕΕ για αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο 80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου.
Η απόφαση να μειωθεί δραστικά η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και το LNG, από τα τρέχοντα επίπεδα, κατά 30-40% θα μεταμορφώσει την παγκόσμια αγορά LNG, με άμεσο αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση της ευρωπαϊκής ζήτησης LNG, η οποία δεν θα μπορεί να καλυφθεί από την τρέχουσα ζήτηση ή τις υπό ανάπτυξη εγκαταστάσεις.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Rystad Energy: «Απλούστατα, δεν υπάρχει αρκετό LNG για να καλύψει τη ζήτηση. Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα δημιουργήσει συνθήκες “σκληρού χειμώνα” στην Ευρώπη. Για τους παραγωγούς, διαφαίνεται ένα επερχόμενο boom στην αγορά του LNG, αλλά η αναμενόμενη προσφορά δεν θα καταφέρει να έρθει αρκετά έγκαιρα ώστε να καλύψει την απότομη άνοδο της ζήτησης. Το διεθνές σκηνικό προμηνύεται ότι θα χαρακτηριστεί από ένα διαρκές έλλειμμα προσφοράς, υψηλές τιμές, ακραία αστάθεια, ανοδικές αγορές και αυξημένη γεωπολιτική διπλωματία γύρω από το LNG».
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ