Ριζικές ανακατατάξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ν. Κορέας

Ριζικές ανακατατάξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ν. Κορέας

53
Ριζικές ανακατατάξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ν. Κορέας

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Κορέας, Korea Electric Power Corp. (KEPCO), ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 ότι θα πουλήσει όλες τις υπερπόντιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, ως μέρος των προσπαθειών της να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση έναντι τριμηνιαίων ζημιών ρεκόρ.

Πρόσφατα η KEPCO, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, ανακοίνωσε απώλειες 7,78 τρισ. γουόν ($6,14 δισ.) στο α’ τρίμηνο του 2022, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους παγκοσμίως και του παγώματος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το παραπάνω γεγονός λειτούργησε ως «καμπανάκι κινδύνου» για την KEPCO, η οποία συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τις θυγατρικές της εταιρείες και δεσμεύτηκε να «εξερευνήσει όλες τις πιθανές επιλογές», προκειμένου να αναπληρώσει υποχρεώσεις αξίας άνω των 6 τρισ. γουόν. Στις επιλογές της κρατικής εταιρείας συμπεριλαμβάνεται η αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο εξωτερικό, η πώληση ακινήτων και άλλα μέτρα μείωσης του κόστους.

Πιο συγκεκριμένα, η νοτιοκορεατική εταιρεία παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει την πώληση μιας θερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις Φιλιππίνες καθώς και μιας μονάδας ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ. Η KEPCO εξετάζει επίσης την απόσυρση των συμφερόντων της από άλλους διεθνείς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα, καθώς και την πώληση άλλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου σε ξένες χώρες.

Αυτή η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό αναμένεται να επιτρέψει στην εταιρεία να εξασφαλίσει περίπου 1,9 τρισ. γουόν, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία κρατικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.