Προσάραξη δεξαμενόπλοιου στη Θεσσαλονίκη

Προσάραξη δεξαμενόπλοιου στη Θεσσαλονίκη

381
Προσάραξη δεξαμενόπλοιου στη Θεσσαλονίκη

Προσάραξε, μεσημβρινές ώρες χθες Παρασκευή 20 Μάϊου, το δεξαμενόπλοιο “ECOMATE” σημαίας Μάλτας, σε αμμώδη αβαθή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή Παλιομάνας του κόλπου Θεσσαλονίκης, με δώδεκα (12) ημεδαπούς μέλη πληρώματος, όλους καλά στην υγεία τους.

Συγκεκριμένα το “ECOMATE” εντοπίστηκε ακινητοποιημένο στο σύστημα παρακολούθησης πλοίων (AIS), ενώ κατόπιν επανειλημμένων προσπαθειών επικοινωνίας με τον πλοίαρχο, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στη συνέχεια στην περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος διαπιστώνοντας την προσάραξη του πλοίου.

Άμεσα ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο εν λόγω σημείο έσπευσαν αντιρρυπαντικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος/ Ελληνικής Ακτοφυλακής, ιδιώτης δύτης και το ρυμουλκό “ΔΙΟΝΥΣΟΣ Ζ” Ν.θ. 261 με τη συνδρομή του οποίου το δεξαμενόπλοιο αποκολλήθηκε και κατέπλευσε με ιδία μέσα, συνοδεία περιπολικού σκάφους στο αγκυροβόλιο του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Tο ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει έμφορτο από τον λιμένα Θεσσαλονίκης για τον λιμένα Ασπροπύργου, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμων, δεν υπήρξε εισροή υδάτων και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο πλοίαρχος του “ECOMATE”, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι προσκομίσεως πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που τον παρακολουθεί.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.