Το ρωσικό πετρέλαιο στην «αγκαλιά» της Κίνας

Το ρωσικό πετρέλαιο στην «αγκαλιά» της Κίνας

115
Το ρωσικό πετρέλαιο στην «αγκαλιά» της Κίνας

Η Κίνα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την αγορά πρόσθετων προμηθειών πετρελαίου, προκειμένου να τις προσθέσει στα στρατηγικά της αποθέματα αργού. Οι εν λόγω ποσότητες αργού θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν τα στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα της Κίνας, με τις συνομιλίες να διεξάγονται σε επίπεδο κυβερνήσεων με τη μικρή απευθείας συμμετοχή πετρελαϊκών εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει ένα σταδιακό εμπάργκο, ωθώντας περισσότερα φορτία με ρωσικό πετρέλαιο προς την Ασία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό πετρέλαιο διεισδύει και στην κινεζική αγορά, φέρνοντας αλυσιδωτές επιδράσεις στην παγκόσμια αγορά. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Κίνα έχουν σημειώσει σημαντική πτώση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, καθώς το θέλγητρο του φθηνότερου ρωσικού πετρελαίου έχει δελεάσει την Κίνα. Υπολογίζεται ότι η εν λόγω εξέλιξη έχει «αφήσει» περίπου 40 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου φορτωμένα σε δεξαμενόπλοια στη θάλασσα και προς αναζήτηση νέων αγοραστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.