Ασφάλεια στη ναυτιλία: Πρόοδος αλλά και επαγρύπνηση 

Ασφάλεια στη ναυτιλία: Πρόοδος αλλά και επαγρύπνηση 

91
Ασφάλεια στη ναυτιλία: Πρόοδος αλλά και επαγρύπνηση 

Οι προσπάθειες της ναυτιλιακής βιομηχανίας για αύξηση του επιπέδου ασφαλείας στα πλοία και μείωση των απωλειών συνεχίστηκαν και το 2021, σύμφωνα με έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz. Ωστόσο, ορισμένα σοβαρά περιστατικά και κυρίως πυρκαγιές σε πλοία έρχονται να υπενθυμίσουν σε όλα τα συμμετέχοντα μέρη της ναυτιλίας ότι απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του 2021 έλαβαν χώρα δύο σημαντικά ατυχήματα που αποτέλεσαν πρώτο θέμα στον ναυτιλιακό Τύπο για αρκετές ημέρες: οι πυρκαγιές στο «X-Press Pearl» και στο «Felicity Ace».

Η έκθεση της Allianz κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με ορισμένες αλλαγές που καταγράφονται στο θαλάσσιο εμπόριο λόγω της υψηλής ζήτησης. Η άνοδος της ζήτησης για μεταφορά εμπορευμάτων με containerships έχει οδηγήσει μικρότερους διαχειριστές bulkers να χρησιμοποιούν τα πλοία τους για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, αποστολή για την οποία δεν έχουν σχεδιαστεί τα πλοία αυτά. Την ίδια ώρα, η εκρηκτική ναυλαγορά των containerships κρατά πίσω πολλούς πλοιοκτήτες από το να στείλουν προς ανακύκλωση τα πλοία τους, σημειώνει η Allianz. H σχετική ανάλυση καταδεικνύει ότι μεγαλύτερα σε ηλικία πλοία (15-25 ετών) είναι πιθανό να εμπλέκονται σε claims.

Φωτό: PORTUGUESE NAVY/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.