ΓΓ ΟPEC: Το πετρέλαιο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως «όπλο»

ΓΓ ΟPEC: Το πετρέλαιο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως «όπλο»

65
ΓΓ ΟPEC: Το πετρέλαιο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως «όπλο»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟPEC ) και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κάλεσαν χθες Πέμπτη τους ηγέτες των κρατών του κόσμου να μη χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν πολιτικό «όπλο».

Ο Μοχάμεντ Μπαρκίντο και ο Νικολάς Μαδούρο συζήτησαν στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες του Καράκας για περίπου μιάμιση ώρα και συμφώνησαν στο ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται».

«Θα ήθελα με την ευκαιρία να απευθύνω, με σεβασμό, έκκληση στους ηγέτες να σέβονται τις βασικές αρχές του ΟPEC (…) δυνάμει των οποίων πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί το πετρέλαιο – δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν πολιτικό όπλο, ή για την επιβολή τιμωρίας», είπε ο κ. Μπαρκίντο.

Θέση που ενστερνίστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, για τον οποίο τόσο το πετρέλαιο, όσο και το φυσικό αέριο οφείλουν να εξαιρούνται από «όλα τα είδη κυρώσεων».

«Βλέπουμε τις υποτιθέμενες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και το αποτέλεσμα μπούμερανγκ στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», συνέχισε ο κ. Μαδούρο, αναφερόμενος στα τιμωρητικά μέτρα που εφαρμόζει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.