Παραγγελίες και αγοραπωλησίες: Τα τελευταία δεδομένα

Παραγγελίες και αγοραπωλησίες: Τα τελευταία δεδομένα

113
Παραγγελίες και αγοραπωλησίες: Τα τελευταία δεδομένα

Με νωχελικότερους ρυθμούς έναντι της αντίστοιχης περιόδου ένα έτος πριν κινούνται οι επενδυτικοί τροχοί με επίκεντρο την προσφορά της ναυτιλίας.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης του ναυλομεσιτικού οίκου Clarksons, από τις αρχές του έτους έως τις 6 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν παραγγελίες για συνολικά 388 πλοία, 40% λιγότερα σε σύγκριση με το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες για containerships και LNGCs συνεχίζονται με τους δυναμικούς ρυθμούς του 2021, με τη μειωμένη δραστηριότητα στην αγορά νεοναυπηγήσεων να επικεντρώνεται σε άλλους τύπους πλοίων, όπως τα δεξαμενόπλοια. Την εβδομάδα με πέρας τις 6 Μαΐου έλαβαν χώρα παραγγελίες, μεταξύ άλλων, για containerships με τη δυνατότητα κατανάλωσης LNG και LR2 δεξαμενόπλοια. Επιπλέον, το παγκόσμιο orderbook στις αρχές Μαΐου ήταν ίσο με 210 εκατ. dwt, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% της παγκόσμιας χωρητικότητας.

Την ίδια ώρα, επιβράδυνση καταγράφεται στη δραστηριότητα στη second-hand αγορά των tankers. Σύμφωνα με την Clarksons, από τις αρχές του έτους έχουν αλλάξει χέρια 201 δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων τα 28 είναι τύπου VLCC. Την προηγούμενη εβδομάδα, 13 tankers άλλαξαν ιδιοκτήτες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.