Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές νεότευκτων πλοίων

Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές νεότευκτων πλοίων

229
Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές νεότευκτων πλοίων

Οι πληθωριστικές πιέσεις και σε βασικές πρώτες ύλες φαίνεται πως επηρεάζουν και τις τιμές ναυπήγησης πλοίων, σημειώνει η Xclusiv Shipbrokers στο τελευταίο της report. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές νεότευκτων ανέρχονται σε υψηλά 13 ετών, απόρροια της σημαντικής ανόδου των τιμών ενέργειας και χάλυβα.

Είναι ενδεικτικό ότι η αξία ενός νεότευκτου VLCC υπολογίζεται στα $116 εκατ., ενός Suezmax στα $78 εκατ. και ενός Aframax στα $60 εκατ. Συγκρινόμενες οι αξίες αυτές με τα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2021, καταδεικνύουν αύξηση 26%, 23% και 18% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Xclusiv.

Πέραν της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, τα ναυπηγεία είναι αντιμέτωπα με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι από το 2013, όταν ο ναυπηγικός κλάδος άρχισε να δείχνει σημάδια κάμψης, αρκετοί εργαζόμενοι άλλαξαν επαγγελματικό αντικείμενο ή συνταξιοδοτήθηκαν, αυξάνοντας το έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Με δεδομένη αυτή τη συνθήκη και τη σημαντική αύξηση των παραγγελιών στη μεταπανδημική εποχή, ένας μεγάλος αριθμός ναυπηγείων δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων. Στη δε Νότια Κορέα, τα ναυπηγεία εκτιμάται ότι θα καταγράφουν ελλείψεις 9.500 εργαζομένων έως τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατά πόσο οι υφιστάμενες συνθήκες στα ναυπηγεία θα οδηγήσουν σε μείωση των παραγγελιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.