Η ινδική παραγωγή σιταριού αντιμέτωπη με την ξηρασία

Η ινδική παραγωγή σιταριού αντιμέτωπη με την ξηρασία

98
Η ινδική παραγωγή σιταριού αντιμέτωπη με την ξηρασία

Η παραγωγή σιταριού της Ινδίας είναι πιθανό να μειωθεί το 2022, μετά από πέντε χρόνια διαδοχικών ρεκόρ, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα μέσα Μαρτίου επηρέασαν σημαντικά τις καλλιέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περασμένος Μάρτιος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 122 ετών στην Ινδία, με τη μέση θερμοκρασία να αγγίζει τους 33,1 βαθμούς Κελσίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στις εξαγωγές της Ινδίας, η οποία, με το ράλι που κατέγραψαν οι τιμές πρόσφατα λόγω της ρωσικής εισβολής, εξήγαγε ποσότητες ρεκόρ της τάξεως των 7,85 εκατ. τόνων σιταριού για το οικονομικό έτος έως τον περασμένο Μάρτιο. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση 275% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος.

Έως τα μέσα Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της Ινδίας ανέμενε μία ακόμα χρονιά κατά την οποία η παραγωγή σιταριού θα κυμαινόταν σε επίπεδα ρεκόρ. Οι μέχρι πρότινος εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παραγωγή της τάξεως των 109,59 εκατ. τόνων, ενώ πλέον η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί εκτιμά ότι η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 105 εκατ. τόνους.

Συνεπώς, πέραν της ρωσικής εισβολής, άλλες παράμετροι, όπως η ξηρασία στην Ινδία, έρχονται να ενισχύσουν τις ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση και ράλι στις τιμές βασικών εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.