Ρωσικό πετρέλαιο και οι ανάγκες ντίζελ της Ευρώπης

Ρωσικό πετρέλαιο και οι ανάγκες ντίζελ της Ευρώπης

73
Ρωσικό πετρέλαιο και οι ανάγκες ντίζελ της Ευρώπης

Οι εισαγωγές ρωσικού ντίζελ της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα καταγράψουν πτώση τον Απρίλιο, όμως σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα έναντι των εισαγωγών της από άλλες παραγωγικές χώρες.

Η Ευρώπη ευελπιστεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, με βλέψεις για πλήρη απεξάρτηση. Το κόστος μιας τέτοιας κίνησης παραμένει άγνωστο και προκαλεί ανησυχία τόσο στους κυβερνώντες όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές. Άλλωστε, παρότι οι παραδόσεις ντίζελ της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και των ΗΠΑ στην Ευρώπη βρίσκονται σε τροχιά τριετούς ρεκόρ τον Απρίλιο (760.000 βαρέλια/ημέρα, σύμφωνα με τη Vortexa), οι αντίστοιχες ρωσικές εκτιμώνται να τις ξεπεράσουν (770.000 βαρέλια/ημέρα).

Συνεπώς, η ανησυχία για ενδεχόμενη πλήρη αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου με λοιπές πηγές είναι έντονη και οδήγησε σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων στη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, στην Ευρώπη καταλήγει το 50% των εξαγωγών πετρελαίου και πετρελαιοειδών της Ρωσίας. Ένα εμπάργκο της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο θα αναγκάσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί στις διεθνείς αγορές για την απόκτηση ποσοτήτων, με τη μείωση της προσφοράς να ωθεί τις ήδη αυξημένες τιμές σε άνοδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.