Η δυναμική της Ινδονησίας στην αγορά LNG

Η δυναμική της Ινδονησίας στην αγορά LNG

92
Η δυναμική της Ινδονησίας στην αγορά LNG

Ο ρόλος του φυσικού αερίου στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναβαθμίζεται με την πάροδο των ετών, καθώς οι χώρες αναγνωρίζουν τα οφέλη που προσφέρει ως προς την άμεση μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Μία από τις χώρες αυτές είναι και η Ινδονησία.

Η Ινδονησία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς συνιστά τη 13η χώρα παγκοσμίως σε αποθέματα φυσικού αερίου, την 8η χώρα παγκοσμίως βάσει της εξαγωγικής ικανότητας (δεδομένα 2021) και την 7η χώρα παγκοσμίως βάσει των εξαγωγών φυσικού αερίου (δεδομένα 2020).

Η Ινδονησία καταναλώνει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αξιοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή της. Όπως σημειώνει δημοσίευμα του AntaraNews, ως αναπτυσσόμενη χώρα, η Ινδονησία βασίζεται σε σημαντικό βαθμό στα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που δεν αναμένεται να αλλάξει άμεσα.

Ωστόσο, μια εκτενέστερη αξιοποίηση του φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη από περιβαλλοντική άποψη και να αποτελέσει στήριγμα για την οικονομία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ινδονησία θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοούσε και τις εξαγωγές φυσικού αερίου, και δη LNG. Επί του παρόντος, η Ινδονησία εξάγει περίπου το ένα τρίτο της ετήσιας παραγωγής της σε φυσικό αέριο. Εφόσον η Ινδονησία αυξήσει την παραγωγή της, οι εξαγωγές της δεν αναμένεται να μειωθούν αλλά αντιθέτως ενδέχεται να αυξηθούν, ευνοώντας και την αγορά των LNG carriers με την αύξηση του μεταφερόμενου όγκου και κατ’ επέκταση των τονομιλίων. Άλλωστε, η ζήτηση για LNG θα συνεχίσει να αυξάνεται και η Ινδονησία προμηθεύει χώρες-κολοσσούς της αγοράς, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.