Ένας πράσινος στόλος, ο στόχος της Cargill με ορίζοντα το 2030

Ένας πράσινος στόλος, ο στόχος της Cargill με ορίζοντα το 2030

196
Ένας πράσινος στόλος, ο στόχος της Cargill με ορίζοντα το 2030

Τα τελευταία χρόνια, και ενώ αυξάνονται οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που διέπουν την παγκόσμια ναυτιλία, πολύς λόγος γίνεται για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι ναυλωτές στην πράσινη μετάβαση του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, ένας εκ των σημαντικότερων ναυλωτών στην αγορά των dry, η Cargill, αναμένει ότι σημαντικό μέρος του υπό διαχείριση στόλου της θα καταναλώνει φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα έως το τέλος της δεκαετίας.

Το 2020, η Cargill εξήγαγε 200 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, σιτηρών και άλλων ξηρών φορτίων και ο στόλος της αυτή τη στιγμή αριθμεί 700 πλοία, η πλειονότητα των οποίων εκμισθώνεται. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Jan Dieleman, πρόεδρος της Cargill Ocean Transportation business, δήλωσε αισιόδοξος ότι, έως το 2030, η εταιρεία θα διαθέτει πλοία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Dieleman εξελέγη νέος πρόεδρος του Global Maritime Forum, της πρωτοβουλίας που ασχολείται με όλες τις μεγάλες προκλήσεις της ναυτιλίας, και δη με τις προσπάθειες απανθρακοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cargill ήδη έχει προβεί σε δοκιμές εναλλακτικών καυσίμων, όπως βιοκαύσιμα, αμμωνία κ.ά., ενώ δεν είναι ο μόνος ναυλωτής που έχει δημοσιοποιήσει τα πράσινα σχέδιά του. Amazon.com, Ikea και Unilever Plc έχουν δημόσια αποκαλύψει τα πλάνα τους για τη μείωση των εκπομπών από τις θαλάσσιες μεταφορές των προϊόντων τους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.