Συμφωνία Κίνας – Νησιών Σολομώντα: Ο κινεζικός στόλος μια «ανάσα» από την...

Συμφωνία Κίνας – Νησιών Σολομώντα: Ο κινεζικός στόλος μια «ανάσα» από την Αυστραλία;

445
Συμφωνία Κίνας – Νησιών Σολομώντα: Ο κινεζικός στόλος μια «ανάσα» από την Αυστραλία;

Συμφωνία με επίκεντρο την ασφάλεια ανακοίνωσαν Κίνα και Νησιά Σολομώντα την Τρίτη 19 Απριλίου, προκαλώντας την ανησυχία χωρών της Δύσης αλλά και της Ανατολής, με επίκεντρο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Βάσει της συμφωνίας, η Κίνα θα μπορεί να συνδράμει αμυντικά τα Νησιά του Σολομώντα, τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπα με εκτεταμένες εσωτερικές αναταραχές πρόσφατα. Όπως υπογράμμισε αξιωματούχος του Πεκίνου, η εν λόγω συμφωνία δεν επηρεάζει τρίτα μέρη, όμως η δήλωση αυτή δεν καθησυχάζει τις διεθνείς δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στον Ειρηνικό, και δη σχετικά κοντά στην Αυστραλία. Άλλωστε, η απόσταση μεταξύ των Νησιών Σολομώντα και της Αυστραλίας είναι περίπου ίση με 1.600 χλμ.

Συνεπώς, οι φόβοι πως η εν λόγω συμφωνία θα οδηγήσει στη δημιουργία κινεζικής στρατιωτικής βάσης στα Νησιά του Σολομώντα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αβάσιμοι. Οι εν λόγω φόβοι εντείνονται περαιτέρω λόγω των τεταμένων πολιτικών σχέσεων Καμπέρας και Πεκίνου, ο αντίκτυπος των οποίων είναι εμφανής στις εμπορικές τους σχέσεις. Ωστόσο, τα Νησιά του Σολομώντα αρνούνται πως η συμφωνία «ανοίγει την πόρτα» για τη δημιουργία μιας τέτοιας βάσης.

Οι επεκτατικές κινήσεις της Κίνας αποτελούν μέρος της στρατηγικής της να αυξήσει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή και συνάμα είναι δυνατόν να συνιστούν την απάντηση του Πεκίνου αναφορικά με τη νεοσυσταθείσα αμυντική συμμαχία AUKUS (Αυστραλία – Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ). Υπενθυμίζεται ότι η AUKUS δημιουργήθηκε εντός του 2021, με επίκεντρο την ασφάλεια και τη σταθερότητα, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της Κίνας.

Πηγή: KyodoNews/CNN

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.