Είσοδος της Νότιας Κορέας σε mega-συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Είσοδος της Νότιας Κορέας σε mega-συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

127
Είσοδος της Νότιας Κορέας σε mega-συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Την απόφασή της να εισέλθει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ασιατικών κρατών γνωστοποίησε η Νότια Κορέα εν μέσω αβεβαιότητας αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η συγκεκριμένη κίνηση θα επιτρέψει στη Σεούλ να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο εξαγωγών της.

Ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία είναι η Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) και είχε υπογραφεί το 2018 μεταξύ 11 χωρών: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Σιγκαπούρη, Περού και Βιετνάμ. Σημειώνεται ότι, το 2020, οι χώρες-μέλη αντιστοιχούσαν περίπου στο 15% του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου ($5,2 τρισ.).

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες εισόδου της Νότιας Κορέας στη συμφωνία, που εκκίνησαν το 2021, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Πάντως, η επίσημη αίτηση αναμένεται να κατατεθεί πριν από το πέρας της θητείας του νυν προέδρου Moon Jae-in τον ερχόμενο Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Κορέα δεν συνιστά τη μοναδική ισχυρή οικονομία με βλέψεις εισχώρησης στην CPTPP. Η Κίνα εξέφρασε εντός του 2021 την επιθυμία της να συμμετάσχει, μια πολυεπίπεδη στρατηγική κίνηση. Από τη μία, εφόσον το επιτύχει, εκτιμάται πως θα αυξήσει περαιτέρω την επιρροή της στο παγκόσμιο εμπόριο και από την άλλη προκαλεί ανησυχία στην Ταϊβάν, που επιθυμεί επίσης να συμμετάσχει στη συμφωνία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.