Φυσικό αέριο: Πτώση στην κατανάλωση και δομικές αλλαγές στην αγορά

Φυσικό αέριο: Πτώση στην κατανάλωση και δομικές αλλαγές στην αγορά

90
Φυσικό αέριο: Πτώση στην κατανάλωση και δομικές αλλαγές στην αγορά

Προς πτώση οδεύει η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), απόρροια της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη και των αυξημένων τιμών. Η αναθεωρημένη εκτίμηση του ΙΕΑ για την αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022 είναι λίγο χαμηλότερα του μηδενός, αντιστοιχώντας σε αρνητική αναθεώρηση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 50 δισ. κ.μ. σε σύγκριση με την προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση.

Παράλληλα, το 2021, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 4,5%, παρά τις καλπάζουσες τιμές φυσικού αερίου, ειδικά το β΄ εξάμηνο. Ωστόσο, η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί με επίκεντρο την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να εξαλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο από την ενεργειακή της εξίσωση. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 6% σε ετήσια βάση, ενώ εκείνη της Ασίας θα αυξηθεί κατά 3%.

Οι χώρες της Ασίας, πολλές εκ των οποίων δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις της Δύσης ενάντια στη Ρωσία, μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικούς προορισμούς για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει ώθηση στα LNGCs, και δη στα τονομίλια, καθώς, ελλείψει εκτεταμένων δικτύων αγωγών, συνιστούν τη μοναδική επιλογή για τη μεταφορά του εμπορεύματος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.