Η Ινδία «κλείνει το μάτι» στον ρωσικό άνθρακα 

Η Ινδία «κλείνει το μάτι» στον ρωσικό άνθρακα 

82
Η Ινδία «κλείνει το μάτι» στον ρωσικό άνθρακα 

Παρά το γεγονός ότι η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία εντείνεται και οι χώρες της Δύσης δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη Ρωσία μέσω των κυρώσεων, η Μόσχα βρίσκει ανέλπιστα συμμάχους με επίκεντρο την ενέργεια. Κίνα και Ινδία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Άλλωστε, η τελευταία πρόσφατα αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από την τιμή που επικρατεί διεθνώς.

Στο προσκήνιο πλέον εισέρχεται και ο ρωσικός άνθρακας για την Ινδία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα της Ασίας, τον περασμένο Μάρτιο, εισήγαγε άνθρακα από τη Ρωσία, με τις εν λόγω ποσότητες να είναι οι μεγαλύτερες εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Οι ινδικές εισαγωγές ρωσικού άνθρακα άγγιξαν τους 1,04 εκατ. τόνους, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με δεδομένα της Kpler.

Διεθνείς αναλυτές εικάζουν ότι Κίνα και Ινδία θα ενισχύσουν τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο για τη Μόσχα της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ να θέσει εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα.

Η ΕΕ προέβη στην εν λόγω απαγόρευση σε μια ήδη περιορισμένη προσφορά άνθρακα. Παράλληλα καθώς η ζήτηση στην Ασία αυξάνεται, λόγω της απροθυμίας εισαγωγών ακριβότερου LNG, οι τιμές άνθρακα έχουν πάρει την ανιούσα.

Πάντως, οι μεγάλες ανάγκες της Ινδίας ενδέχεται να καλυφθούν και από την Αυστραλία, μετά τη μεγάλη εμπορική συμφωνία που υπέγραψαν τα δύο μέρη στις 2 Απριλίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.