Δεξαμενόπλοια: Αέρας αλλαγής στη ζήτηση

Δεξαμενόπλοια: Αέρας αλλαγής στη ζήτηση

256
Δεξαμενόπλοια: Αέρας αλλαγής στη ζήτηση

Η αγορά των δεξαμενόπλοιων επηρεάστηκε σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 το 2020, οδηγώντας σε δραστική μείωση των τονομιλίων των tankers. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Vortexa, το γ΄ τρίμηνο του 2020 η πτώση των τονομιλίων ξεπέρασε τα 250 δισ. τονομίλια στην αγορά των crude tankers.

Περνώντας στο σήμερα, η ζήτηση για τονομίλια στην αγορά των crude tankers παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του 2019, ωστόσο έχει αρχίσει να καταγράφει κάποια θετικά σημάδια εντός των τελευταίων τριμήνων. Οι θετικές εξελίξεις στην αγορά οδηγούνται κυρίως από τα VLCCs, τα οποία και διαθέτουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και αξιοποιούνται σε routes μεγάλων αποστάσεων.

Ωστόσο, η εν λόγω τάση κινδυνεύει να ανατραπεί. Η ζήτηση για τονομίλια σε routes που περιλαμβάνουν την Ανατολική Ασία αναμένεται να μειωθεί στη σκιά του lockdown της Σαγκάης. Το γεγονός αυτό δύναται να ανακατευθύνει τα VLCCs στην Ευρώπη, μικραίνοντας τις αποστάσεις και κατ’ επέκταση τα τονομίλια.

Παράλληλα, οι προοπτικές των Suezmaxes και Aframaxes τους ερχόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα θετικές. Ο νέος γύρος αποδέσμευσης πετρελαίου από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα χωρών, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, αναμένεται να δώσει ώθηση στα μικρότερα μεγέθη.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.