Σιτηρά: Φρενήρεις αυξήσεις στις τιμές

Σιτηρά: Φρενήρεις αυξήσεις στις τιμές

91
Σιτηρά: Φρενήρεις αυξήσεις στις τιμές

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στέλνει στα ύψη τις τιμές των προϊόντων διατροφής όπως προκύπτει από τον μηνιαίο δείκτη του FAO Food Price Index (FFPI) για τον μήνα Μάρτιο.

Ειδικότερα ο δείκτης, ο οποίος ουσιαστικά λαμβάνει υπόψη τις μέσες τιμές πέντε ομάδων εμπορευμάτων, αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 17,9 μονάδες ή 12,6% στις 159,3 μονάδες. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του δείκτη από το 1990 όταν και ο FAO των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε να δημοσιοποιεί τον FFPI.

O επιμέρους δείκτης για τα σιτηρά FAO Cereal Price Index άγγιξε τις 170,1 μονάδες τον Μάρτιο καταγράφοντας αύξηση 17,1% ή 24,9 μονάδων. Η αύξηση αυτή αντανακλά την αύξηση των διεθνών τιμών σιταριού και χονδροειδών σιτηρών κυρίως λόγω των ανισορροπιών στις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα οι ανησυχίες για τις συνθήκες καλλιέργειας στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στις τιμές σιταριού διεθνώς οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 19,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον FAO. Κριθάρι, καλαμπόκι και σόργο άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.

Τέλος ηπιότερες ήταν οι αυξήσεις για τους επιμέρους δείκτες των γαλακτοκομικών προϊόντων, των κρεατικών και της ζάχαρης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.