
Η εταιρεία τεχνολογίας Corvus Energy αναπτύσσει, μέσω του προγράμματος H2NOR, ένα νέο σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα και με ασφάλεια μέσα στο κύτος ενός πλοίου, με τον νηογνώμονα DNV να εκδίδει σχετική έγκριση επί της αρχής (AiP) για τον σχεδιασμό του συστήματος.
Πρόκειται για το πρώτο «gas-safe» σύστημα κυψελών καυσίμου (FCS) του οποίου ο σχεδιασμός μειώνει σημαντικά τον αριθμό των απαιτούμενων βοηθητικών συστημάτων εξαερισμού και ασφαλείας, επιτρέποντας την ευκολότερη και αποτελεσματικότερη εγκατάσταση του συστήματος στο πλοίο.
Το Cornus FCS, το οποίο βασίζεται σε κυψέλες καυσίμου μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) τις οποίες παρέχει η Τoyota, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως κύρια είτε ως βοηθητική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη χρήση διαφορετικών καυσίμων.
Το πρόγραμμα H2NOR αποτελεί μια κοινοπραξία την οποία συντονίζει η Cornus σε συνεργασία με εταίρους όπως η Toyota Motor Europe, η Equinor, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες Norled και Wilhelmsen, η εταιρεία σχεδιασμού πλοίων LMG Marin, το NCE Maritime CleanTech Cluster και το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Νορβηγίας (USN). Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η παραγωγή οικονομικά αποδοτικών συστημάτων κυψελών καυσίμου PEM τα οποία θα απευθύνονται σε όλους τους τύπους των εμπορικών πλοίων.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε μία “πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός”, μετά από…
Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια σχεδόν 200 ναυτικών και περισσότερων από 15 πλοίων, που είχαν εγκλωβιστεί για αρκετές εβδομάδες στα ανοικτά του λιμένα Ρας…
Σε ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2025 προχώρησε η εισηγμένη στον Nasdaq Capital Clean Energy Carriers Corp., με επικεφαλής τον κ. Ευάγγελο Μαρινάκη.…
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ναυτιλίας χύδην ξηρού φορτίου για το παγκόσμιο εμπόριο είναι πασιφανής, εφόσον ληφθούν υπόψη τα εμπορεύματα που μεταφέρουν τα bulk carriers: από μεταλλεύματα χαμηλότερης ζήτησης σε σιτηρά που διασφαλίζουν τη διατροφική επάρκεια χωρών και από τον θερμικό άνθρακα που αξιοποιούν εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής σε σιδηρομετάλλευμα, το δομικό «συστατικό» της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
Με νωχελικούς ρυθμούς συνεχίζει να κινείται η spot ναυλαγορά των LNG carriers, τα οποία βρίσκονται σε αναζήτηση πυξίδας. Ωστόσο, την εβδομάδα με πέρας την…
Επίσημη επίσκεψη στην Τήνο πραγματοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο της οποίας ανακοίνωσε τη δημοπράτηση ενός έργου ύψους 2,5…
Ένας δύτης έχασε τη ζωή του σήμερα, κατά τις προκαταρκτικές εργασίες για την ανέλκυση του γιοτ του Βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, το οποίο βυθίστηκε…
Tην ενεργοποίηση δικαιωμάτων προαίρεσης για την επαναγορά καθενός από τα VLCC πλοία «Nissos Kea», «Nissos Nikouria» και «Nissos Anafi», από τον τρέχοντα χρηματοδότη πώλησης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ