Στον ρυθμό της αποδέσμευσης πετρελαίου: Ποια η επίδραση στα tankers

Στον ρυθμό της αποδέσμευσης πετρελαίου: Ποια η επίδραση στα tankers

235
Στον ρυθμό της αποδέσμευσης πετρελαίου: Ποια η επίδραση στα tankers

Η αγορά πετρελαίου έχει καταγράψει ράλι τους τελευταίους μήνες, το οποίο έχει ενταθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι καλπάζουσες τιμές των ενεργειακών αγαθών συνιστούν, μεταξύ άλλων, απόρροια της ανησυχίας που επικρατεί αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια πολλών χωρών, λόγω της εξάρτησής τους από τη Ρωσία. Εν μέσω των παραπάνω συνιστωσών, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την αποδέσμευση 180 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματά τους, αρχής γενομένης από τον Μάιο και για το επόμενο εξάμηνο, ενώ αντίστοιχη απόφαση για 120 εκατ. βαρέλια αναμένεται να ανακοινώσει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς θα επηρεαστούν τα δεξαμενόπλοια, των οποίων η ναυλαγορά βρίσκεται σε παρατεταμένη νωχελικότητα.

Το κατά πόσο θα επηρεαστούν τα δεξαμενόπλοια βραχυπρόθεσμα εξαρτάται από το πώς θα αξιοποιηθούν οι αποδεσμευμένες ποσότητες. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον κάποιο μέρος των ποσοτήτων εξαχθεί, η ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων δύναται να ευνοηθεί.

Ωστόσο, τα δεξαμενόπλοια αναμένεται να ευνοηθούν περαιτέρω όταν έρθει η ώρα τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα των χωρών να αναπληρωθούν. Άλλωστε, οι προαναφερθείσες ποσότητες δεν είναι οι μόνες που έχουν αποδεσμευτεί από τα SRPs διεθνώς. Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Μαρτίου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 30 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ ο ΙΕΑ την αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Ένα σημαντικό μέρος των ποσοτήτων αυτών θα χρειαστεί να αναπληρωθεί μέσω εισαγωγών, δίνοντας ώθηση στη ναυλαγορά των tankers.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.