
Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών επηρεάζεται σημαντικά από κάθε εξέλιξη: μια περίοδος παρατεταμένης ξηρασίας στη Βραζιλία, η αφρικανική πανώλη των χοίρων στην Κίνα και πρόσφατα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση, Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν πρωταγωνιστές του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών. Ενδεικτικά η συγκομιδή σιτηρών της Ουκρανίας το 2021 ήταν ίση με 84 εκατ. τόνους ενώ εκείνη της Ρωσίας περίπου ίση με 120 εκατ. τόνους, αντανακλώντας τη δυναμικότητα των δύο χωρών ως κόμβων εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Βάσει δημοσιεύματος του Bloomberg, η παραγωγή του φθινοπώρου 2021 της Ουκρανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 15 εκατ. τόνους καλαμποκιού, μεγάλο μέρος των οποίων θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, εν μέσω της κρίσης που ταλανίζει την Αν. Ευρώπη, οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν καταστεί πρακτικά αδύνατες, καθώς η ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ύδατά και τους λιμένες της παραμένει έντονη.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους να εξάγει τα σιτηρά της, όπως μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας, στις οποίες μεταφέρονται σιδηροδρομικώς ποσότητες. Ωστόσο, πέραν των σαφώς μικρότερων ποσοτήτων που δύναται να εξαχθούν, η αντικατάσταση των θαλάσσιων αλυσίδων εφοδιασμού από χερσαίες αυξάνει τα κόστη μεταφοράς και συντελεί στην ένταση των πληθωριστικών πιέσεων που δέχεται η παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, υπάρχουν χώρες που αξιοποιούν τις παρούσες εξελίξεις για να προωθήσουν το δικό τους εμπόριο. Η Ινδία για παράδειγμα, έχει εξάγει σημαντικές ποσότητες σιταριού στην Ασία. Επιπλέον, οι εξαγωγές σιταριού της Βραζιλίας τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα έναντι οποιουδήποτε μήνα το 2021. Ακόμη, το αμερικανικό καλαμπόκι ταξιδεύει με προορισμό την Ισπανία για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Η επίδραση των νέων τάσεων στη ναυτιλία χύδην ξηρού φορτίου δεν είναι ξεκάθαρη επί του παρόντος. Άλλωστε, στη ναυτιλία πολλές φορές διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο η απόσταση παρά ο μεταφερόμενος όγκος. Εφόσον οι μεταβολές στα trade routes οδηγήσουν σε ταξίδια μεγαλύτερων αποστάσεων, η αύξηση των τονομιλίων εκτιμάται να ευνοήσει τα bulk carriers, τα οποία παρότι επί του παρόντος βιώνουν σημάδια εποχικότητας, αναμένουν ένα βραχυπρόθεσμο μέλλον θετικών πρόσημων.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ