Σε αναζήτηση δεξαμενόπλοιων η Βενεζουέλα, με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

Σε αναζήτηση δεξαμενόπλοιων η Βενεζουέλα, με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

441
Σε αναζήτηση δεξαμενόπλοιων η Βενεζουέλα, με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

Σε συνομιλίες για την αγορά ή την εκμίσθωση δεξαμενόπλοιων βρίσκεται η κρατική πετρελαϊκή της Βενεζουέλας PDVSA, με κύκλους της αγοράς να ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως πιθανή χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων και άρα επέκταση των πετρελαϊκών εξαγωγών.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης νέων προμηθειών βαρέος πετρελαίου. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη συνάντηση αξιωματούχων των ΗΠΑ και Βενεζουέλας στο Καράκας άνοιξε τον δρόμο για πιθανή χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων στην PDVSA, οι οποίες επιβλήθηκαν το 2019, επί προεδρίας Τραμπ, και είχαν ως στόχο την άσκηση πιέσεων στο καθεστώς Μαδούρο. Η μετέπειτα ενίσχυση των κυρώσεων είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των πετρελαϊκών εξαγωγών της Βενεζουέλας. Το 2021, οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας κυμάνθηκαν στα 650.000 βαρέλια/ημέρα, όταν το 2018 κινούνταν σε πάνω από 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Ο ιδιόκτητος στόλος της PDVSA αποτελείται από 30 υπερήλικα πλοία, τα οποία, λόγω αποεπενδύσεων και ελλιπούς συντήρησης τα τελευταία χρόνια, επιχειρούν αποκλειστικά στα ύδατα της χώρας της Νότιας Αμερικής. Ως εκ τούτου, η κρατική εταιρεία έχει στραμμένο το βλέμμα της σε συμφωνίες για αγορά ή εκμίσθωση πλοίων.

Μεταξύ 2019 και 2020, εταιρείες διαχείρισης δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν πετρέλαιο της Βενεζουέλας μπήκαν στη μαύρη λίστα της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, εδώ και έναν χρόνο, οι ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει τη στάση τους, μην προβαίνοντας σε αντίστοιχες κυρώσεις, με πολλές εταιρείες ωστόσο να αποφεύγουν τα ύδατα της Βενεζουέλας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.