Σε φυσιολογικά επίπεδα οι ροές σιτηρών της Ρωσίας

Σε φυσιολογικά επίπεδα οι ροές σιτηρών της Ρωσίας

86
Σε φυσιολογικά επίπεδα οι ροές σιτηρών της Ρωσίας

Παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις πολλών χωρών εναντίον της Ρωσίας, οι εξαγωγές ρωσικού σιταριού παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IKAR και Sovecon, η Ρωσία τον Μάρτιο θα εξαγάγει πάνω από 2 εκατ. τόνους σιτηρών, δείγμα ότι ρωσικά φορτία συνεχίζουν να εισάγονται από πολλές χώρες. Η εικόνα ωστόσο ενδέχεται να διαφοροποιηθεί τους προσεχείς μήνες, καθώς μπορεί να υπάρχουν στα σκαριά νέα συμβόλαια, τα οποία όμως είναι αμελητέα έναντι προηγούμενων ετών. Πάντως, ο γενικός διευθυντής της IKAR, Dmitry Rylko, σημειώνει ότι οι εξαγωγές σιτηρών κινούνται ως επί το πλείστον αρκετά ομαλά από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει φέρει τα πάνω κάτω στο διεθνές εμπόριο σιτηρών, με τον πληθωρισμό να χτυπά ήδη αρκετές οικονομίες. Τα λιμάνια της Ουκρανίας είναι κλειστά και οι αγοραστές αναζητούν νέους προμηθευτές σιτηρών δυτικά της Μαύρης Θάλασσας, όπως σε Ρουμανία ή Βουλγαρία. Την ίδια ώρα, η Ινδία βρίσκεται σε τελικές συνομιλίες με την Αίγυπτο για την τροφοδοσία της τελευταίας με σιτάρι, ενώ σε στάδιο διαπραγματεύσεων βρίσκεται η Ινδία και με τις Τουρκία και Κίνα.

Μεγάλοι commodity traders αντιδρούν διαφορετικά στο ρευστό αυτό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Η Bunge Ltd. ανέστειλε όλες τις εξαγωγικές της δραστηριότητες από τη Ρωσία, ενώ η Viterra ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να επιχειρεί στη Ρωσία, σε συμμόρφωση όμως με τις υπάρχουσες κυρώσεις. Τέλος, η Cargill Inc. δήλωσε ότι θα περιορίσει τις δραστηριότητές της, αλλά οι «απαραίτητες» εγκαταστάσεις τροφίμων και ζωοτροφών στη χώρα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.