Οι Έλληνες στρέφουν τα βλέμματά τους στα υγραεριοφόρα και bulk carriers

Οι Έλληνες στρέφουν τα βλέμματά τους στα υγραεριοφόρα και bulk carriers

265
Οι Έλληνες στρέφουν τα βλέμματά τους στα υγραεριοφόρα και bulk carriers

O ελληνόκτητος στόλος έχει καταγράψει σημαντική άνοδο με την πάροδο των ετών, η οποία συνεχίστηκε και εντός του προηγούμενου έτους.

Ειδικότερα, από τον Μάρτιο του 2021 έως και τον Μάρτιο του 2022 ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε κατά 102 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 4,9 εκατ. dwt. Ωστόσο, η αύξηση δεν ήταν καθολική για κάθε τύπο πλοίου. Πιο συγκεκριμένα, οι στόλοι των oil tankers και των containerships κατέγραψαν πτώση σε όρους dwt.

Ετήσια μεταβολή του ελληνόκτητου στόλου ανά τύπο πλοίου σε εκατ. dwt. Περίοδος: Μάρτιος 2021 - Μάρτιος 2022. Πηγή δεδομένων: GSCC/IHS Markit
Ετήσια μεταβολή του ελληνόκτητου στόλου ανά τύπο πλοίου σε εκατ. dwt. Περίοδος: Μάρτιος 2021 – Μάρτιος 2022. Πηγή δεδομένων: GSCC/IHS Markit

Αντιθέτως, μικρή άνοδος σημειώθηκε στον στόλο των chemical και product tankers και σημαντική άνοδος στον στόλο των liquefied gas carriers και των ore και bulk carriers.

Σε γενικότερο πλαίσιο, ο ελληνόκτητος στόλος κρατάει τα ηνία του παγκόσμιου στόλου tankers. Συγκεκριμένα, πάνω από ένα στα τέσσερα tankers (26%) του παγκόσμιου στόλου είναι ελληνόκτητο. Ακόμη, το αντίστοιχο ποσοστό για τα ore και bulk carriers είναι ίσο με 15% και για τα liquefied gas carriers ίσο με 12%. Σήμερα, ο ελληνόκτητος στόλος αντιστοιχεί στο 15,3% του παγκόσμιου στόλου σε όρους dwt.

Η εντυπωσιακή αυξητική πορεία του ελληνόκτητου στόλου εντός της χιλιετίας καθίσταται εμφανής όταν συγκρίνουμε το μέγεθός του τα τελευταία 20 έτη. Τον Μάρτιο του 2002, η συνολική χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου ήταν ίση με 164.613.935 dwt. Σήμερα, η συνολική χωρητικότητά του είναι ίση με 355.342.694 dwt. Συνεπώς, εντός είκοσι ετών, ο ελληνόκτητος στόλος κατέγραψε άνοδο ίση με 116% σε όρους χωρητικότητας.

Πηγή: GSCC/IHS Markit

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.