«Καμία περίπτωση να πληρώσουμε φυσικό αέριο σε ρούβλια» απαντά η Ευρώπη στη...

«Καμία περίπτωση να πληρώσουμε φυσικό αέριο σε ρούβλια» απαντά η Ευρώπη στη Μόσχα

105
«Καμία περίπτωση να πληρώσουμε φυσικό αέριο σε ρούβλια» απαντά η Ευρώπη στη Μόσχα

Η ιταλική εταιρεία Eni δεν θα αποπληρώσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς δεν «δύναται να κάνει κάτι τέτοιο», όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Claudio Descalzi, μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ενέργειας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ερωτηθείς σε πάνελ ομιλητών για τις σχέσεις της Eni με τη ρωσική αγορά ενέργειας, ο Ιταλός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρηση από το έργο Blue Stream, που υλοποιούσε από κοινού με ρωσικές εταιρείες, ενώ τα κοινά έργα εκμετάλλευσης με τη Rosneft έχουν παγώσει από το 2014.

Διευκρίνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε περιουσιακά στοιχεία (στη Ρωσία), δεν έχουμε επενδύσεις, δεν έχουμε έργα, το θέμα είναι το φυσικό αέριο και τώρα που μας ζητούν να πληρώσουμε σε ρούβλια έγινε πολύ δύσκολο να το αγοράσουμε, γιατί δεν διαθέτουμε (ρούβλια), και ως ρήτρα δεν υπάρχει στη σύμβαση, αφού η συμφωνία ορίζει αποπληρωμές σε ευρώ και δεν μπορεί να αλλάξει αυτός ο όρος μονομερώς». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι, αν και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία ρέει προς την Ιταλία κανονικά μέσω Ουκρανίας αυτή τη στιγμή, αλλά η ιταλική εταιρεία «δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον».

Τόνισε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν σκέφτηκε ποτέ το μέλλον της ενεργειακής της ασφάλειας» και παραδέχτηκε ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Αφρικής μπορεί να γίνουν η εναλλακτική λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.