Ναυτικά Χρονικά: Οι εορτασμοί για τα 90 χρόνια εκδοτικής πορείας

Ναυτικά Χρονικά: Οι εορτασμοί για τα 90 χρόνια εκδοτικής πορείας

744
Ναυτικά Χρονικά: Οι εορτασμοί για τα 90 χρόνια εκδοτικής πορείας

Παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διπλωματικών Αρχών, θεσμικών φορέων εκπροσώπησης της ελληνικής ναυτιλίας, αναγνωστών, αρθρογράφων και συνεργατών, εορτάστηκαν τα 90 χρόνια εκδοτικής πορείας των Ναυτικών Χρονικών.

Στην ανοικτή συζήτηση, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού και σημαντικότατων ναυτιλιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Η επετειακή παρουσίαση των Ναυτικών Χρονικών «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Η επετειακή παρουσίαση των Ναυτικών Χρονικών «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Παράλληλα, τα Ναυτικά Χρονικά πραγματοποίησαν, τα εγκαίνια της επετειακής παρουσίασης «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν…», ολοκληρώνοντας με κάθε επισημότητα τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία τους και την 25η επέτειο από την επανέκδοση του ιστορικού εντύπου.

Στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Ιδρύματος ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και ναυτιλιακός πρεσβευτής του ΙΜΟ στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Ευγενίδης τόνισε την μακροχρόνια σχέση φιλίας και συνεργασίας των εκδοτών των Ναυτικών Χρονικών με το Ίδρυμα Ευγενίδου και αναφέρθηκε στο σημαντικότατο έργο ψηφιοποίησης του αρχείου τευχών των Ναυτικών Χρονικών, στο οποίο το Ίδρυμα υπήρξε αποκλειστικός αρωγός. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη στενή σχέση συνεργασίας του ιδρυτή των Ναυτικών Χρονικών Δημήτρη Κωττάκη, με την Μαριάνθη Σίμου, αδερφή του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη, Ευγένιου Ευγενίδου. Παράλληλα επικρότησε τις διαρκείς προσπάθειες των Ναυτικών Χρονικών μέχρι και σήμερα για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και τις κοινές δράσεις που διοργανώνονται με τη σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος για την υποστήριξη της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, αλλά και των νέων που επιλέγουν ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με ολιγόλεπτες αλλά ενδιαφέρουσες ομιλίες οι παρακάτω: ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δρ. Γεώργιος Πατέρας, ο Γραμματέας Δ.Σ. της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Δημήτριος Φαφαλιός και ο Ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, και συνεχής αρθρογράφος των Ναυτικών Χρονικών από το 1978, καπτ. Παναγιώτης Ν. Τσάκος.

Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε: «Τα Ναυτικά Χρονικά υπήρξαν πάντα στο πλευρό της ναυτιλίας των Ελλήνων και πάλευαν από το δικό τους μετερίζι για την γιγάντωση της. Προσαρμόστηκαν από νωρίς στις νέες τεχνολογίες, ήταν από τα πρώτα Μέσα του Ναυτιλιακού Τύπου που εντάχθηκαν στον κυβερνοχώρο και τώρα, προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες. Έχουν ενεργή και σημαντική παρουσία στα λεγόμενα νέα Μέσα Ενημέρωσης και αποτελούν έναν σταθερό πυλώνα στήριξης, άποψης αλλά και κριτικής, πάντα με γνώμονα το καλό και την ανάπτυξη του ναυτιλιακού κλάδου.

Οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια μιλούν από μόνες τους. Η θέσπιση των βραβείων Ευκράντη για την ανάδειξη των πρωταγωνιστών της χρονιάς από μια πολυσυλλεκτική επιτροπή κριτών, που αντιπροσωπεύει αδιαμφισβήτητα τα ναυτιλιακά γράμματα, την ακαδημαϊκή έρευνα και την εξειδικευμένη ενημέρωση, αλλά και η δημιουργία της εκπαιδευτικής πλατφόρμας, Isalos.net ε στόχο την ενημέρωση των νέων για τα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα, μόνο βήματα μπροστά μπορούν να προχωρήσουν τη ναυτιλία μας.

Εύχομαι η συμπλήρωση των 90 χρόνων από την ίδρυση των Ναυτικών Χρονικών, να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τα χρόνια που έρχονται και να συνεχίζει να βρίσκεται στο πλάι της ελληνικής ναυτιλίας, με νέες ιδέες, δημιουργικές πρωτοβουλίες και επιτυχίες».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στη νέα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη, τονίζοντας όχι μόνο τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και την ανάγκη υποστήριξης πράσινων πολιτικών για τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Στην ολιγόλεπτη ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή των Ναυτικών Χρονικών στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα Ευρωπαϊκής Ναυτιλιακής Πολιτικής. Σε μια ιδιαίτερα προσωπική αναφορά εστιάστηκε μάλιστα στη σχέση του με τους εκδότες του περιοδικού, όταν κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή στο γραφείο της Επιτρόπου Μεταφορών Λογιόλα Ντε Παλάθιο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα Ναυτικά Χρονικά αφιερώνοντας ένα τεύχος στην Ευρωπαία Επίτροπο εκείνη την περίοδο, κατάφεραν να παρουσιάσουν τις θέσεις και απόψεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία (1999 – 2004) για τις σχέσεις της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής οικογένειας με τα θεσμικά όργανα των Βρυξελλών.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την έναρξη της ανοικτής συζήτησης με θέμα: «Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας». Στη συζήτηση συμμετείχαν: ο Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη, η κ. Σουζάνα Λασκαρίδη, Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, o Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, ο Δρ. Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ο κ. Χαράλαμπος Φαφαλιός, Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Οι απόψεις των συμμετεχόντων ομιλητών θα φιλοξενηθούν στο προσεχές τεύχος των Ποσειδωνίων των Ναυτικών Χρονικών.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος, κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, εγκαινιάστηκε επισήμως η Επετειακή Περιοδεύουσα Παρουσίαση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν», η οποία για πρώτη φορά φέρνει κοντά στο ευρύ κοινό, μέρος του αρχειακού υλικού των Ναυτικών Χρονικών.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για την Επετειακή Παρουσίαση «Ερχόμεθα προς την Θάλασσαν..», εδώ.

Κλείνοντας, ο Διευθυντής Σύνταξης των Ναυτικών Χρονικών κ. Ηλίας Μπίσιας αναφέρθηκε στη συλλογική προσπάθεια αναβίωσης και ανανέωσης του ιστορικού τίτλου των Ναυτικών Χρονικών, τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά και στο όραμα της σημερινής εκδοτικής οικογένειας για την ίδρυση Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας – θεσμοφύλακα του ιστορικού Αρχείου των Ναυτικών Χρονικών. Παράλληλα προσέφερε συμβολικά έναν υάκινθο, σύμβολο της αναγέννησης και της υπέρβασης, στον επίτιμο γ.γ. IMO Sir Ευθύμιο Μητρόπουλο, για την αρθρογραφία του στο περιοδικό από το 1969.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Την εκδήλωση και επετειακή παρουσίαση υποστήριξαν οι ακόλουθες εταιρείες:

Μέγας Χορηγός: Qatar Airways
Χορηγοί: SeaBright, Πρεσβεία και Γενικό Προξενείο του Παναμά, Contships Management Inc.
Υποστηρικτές: 3Μ, VANOS, Gkirlemis Winery

Χορηγοί

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.