Εκτός Ευρώπης το ρωσικό πετρέλαιο;

Εκτός Ευρώπης το ρωσικό πετρέλαιο;

155
Εκτός Ευρώπης το ρωσικό πετρέλαιο;

Ανοδικά άνοιξε η εβδομάδα (21-25/3) για τις τιμές πετρελαίου ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, το Brent κατέγραψε άνοδο $3 και βρέθηκε άνω των $111 ανά βαρέλι.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, περιλαμβανομένων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το ρωσικό πετρέλαιο.

Αβέβαιο παραμένει κατά πόσο οι χώρες της ΕΕ θα προβούν σε απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Άλλωστε, η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία έχει καταστεί εμφανής και αντανακλάται μεταξύ άλλων και στις πληθωριστικές πιέσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Ωστόσο, η εξάρτηση δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες της ΕΕ, γεγονός που οδηγεί σε διαφορετική στάση. Χώρες όπως η Γαλλία και η Λιθουανία είναι πιο δεκτικές έναντι της Γερμανίας και της Βουλγαρίας. Σε κάθε περίπτωση, οι διπλωμάτες της ΕΕ  υποστηρίζουν ότι «κόκκινη γραμμή» για τις Βρυξέλλες συνιστά ένας δυνητικός εντατικός βομβαρδισμός του Κιέβου, που θα έφερνε υπό εξέταση την καθολική επιβολή εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.