Ιαπωνία: Προσεχώς το πρώτο δεξαμενόπλοιο κατανάλωσης μεθανόλης

Ιαπωνία: Προσεχώς το πρώτο δεξαμενόπλοιο κατανάλωσης μεθανόλης

140
Ιαπωνία: Προσεχώς το πρώτο δεξαμενόπλοιο κατανάλωσης μεθανόλης
Φωτό αρχείου

Η ναυτιλιακή εταιρεία Mitsui O.S.K., σε συνεργασία με άλλες εταιρείες τεχνολογίας αλλά και ναυτιλιακές εταιρείες της Ιαπωνίας, πρόκειται να κατασκευάσει ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο θα καταναλώνει ως καύσιμο μεθανόλη και θα επιχειρεί αποκλειστικά στην Ιαπωνία.

Η μεθανόλη προσφέρει καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις σε σύγκριση με τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα, παράγοντας μηδενικές σχεδόν εκπομπές οξειδίων του θείου και έως και 15% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με εκείνες ενός πλοίου που καταναλώνει πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τη MOL, ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθανόλης ως εναλλακτικού καυσίμου είναι οι φυσικές της ιδιότητες, καθώς βρίσκεται σε υγρή μορφή υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης. Η μεθανόλη έχει υιοθετηθεί ήδη από αρκετά ποντοπόρα πλοία, αλλά και από τέσσερα πλοία του ομίλου MOL, ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον εναλλακτικό καύσιμο, ωστόσο το υπό ανάπτυξη πλοίο θα αποτελέσει το πρώτο δεξαμενόπλοιο κατανάλωσης μεθανόλης της Ιαπωνίας το οποίο θα πραγματοποιεί εσωτερικά δρομολόγια.

Η κατασκευή του νέου πλοίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ενώ το συγκεκριμένο έργο έχει λάβει και χρηματοδότηση από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.