Πολιτικές… υποχωρήσεις με φόντο την αγορά ενέργειας;

Πολιτικές… υποχωρήσεις με φόντο την αγορά ενέργειας;

89
Πολιτικές… υποχωρήσεις με φόντο την αγορά ενέργειας;

Η αγορά πετρελαίου διανύει περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, απόρροια της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με την προσφορά μαύρου χρυσού εν μέσω της ουκρανικής κρίσης και της πληθώρας κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω αυτής.

Ειδικότερα, οι υπουργοί των G7 χωρών ενθαρρύνουν επανειλημμένα τον OPEC να προβεί σε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τον Οργανισμό ωστόσο να παραμένει πιστός στο πλάνο προσφοράς που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες. Να κατευνάσει τις ανησυχίες αποπειράθηκε πρόσφατα και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, όταν και αποδέσμευσε περίπου 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα χωρών.

Στον απόηχο των παραπάνω και καθώς οι ΗΠΑ ήδη έχουν προβεί σε απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, το πετρέλαιο του Ιράν και της Βενεζουέλας αρχίζει να φαντάζει ολοένα και θελκτικότερη επιλογή. Η επιστροφή του Ιράν στην αγορά ενέργειας απασχολεί τον διεθνή Τύπο εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ διεθνών δυνάμεων. Ωστόσο, ακόμα και αν το Ιράν επιστρέψει στην αγορά με παραγωγική ικανότητα 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, η Βενεζουέλα δύσκολα θα μπορέσει να ακολουθήσει, καθώς επί πληθώρα ετών δεν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα επενδυτικά κεφάλαια προκειμένου να υποστηριχθεί η αγορά της.

Πάντως, οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα σενάρια περί αγοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου ότι δεν διεξάγονται «ενεργές συζητήσεις αυτή τη στιγμή» για την αγορά από τις ΗΠΑ ποσοτήτων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.