
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά», δήλωσε ο βοηθός γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Andrew Light, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed.
Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ωστόσο άτυπη τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών – πριν την εισβολή στην Ουκρανία – χαρακτήριζε το έργο ως μη βιώσιμο οικονομικά.
Η τοποθέτηση του δρος Light έγινε στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τόσο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια όσο και για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Δεν έχουμε μόνο την πράσινη μετάβαση, αλλά και την μετάβαση μακριά από τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο συνέδριο ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι η μόνη εναλλακτική για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και των πιθανών στην Ελλάδα. Τόνισε πως όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τον αγωγό Eastmed επιβεβαιώνουν ότι το έργο είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο, κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υπενθύμισε ότι έχει ενταχθεί στην λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ. Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι «αν φερθούμε έξυπνα» τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δούμε στην Ανατολική Μεσόγειο ένα καλύτερο μέλλον, ασφαλέστερο και ειρηνικό, με καλύτερες διμερείς και τριμερείς σχέσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής. Πρότεινε την αναβάθμιση της Ουάσιγκτον στο σχήμα συνεργασίας 3+1 που υπάρχει σήμερα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αφενός και ΗΠΑ αφετέρου ενώ εισηγήθηκε μακροχρόνια συμβόλαια στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει περισσότερη σταθερότητα, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές στην Ευρώπη.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι με την υποστήριξη των ΗΠΑ υλοποιήθηκε σειρά έργων και σχεδιάζονται νέα που συμβάλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της περιοχής των Βαλκανίων και αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, Ελλάδας – Βουλγαρίας που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, η διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: www.igi-poseidon.com
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ