Νέα συνεργασία με επίκεντρο το σόργο ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή

Νέα συνεργασία με επίκεντρο το σόργο ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή

91
Νέα συνεργασία με επίκεντρο το σόργο ως καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή

Το Graduate School of Agricultural and Life Sciences του Πανεπιστημίου του Τόκιο σε συνεργασία με την NYK Line αναμένεται να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις γης που ανήκουν στο ανθρακωρυχείο Ensham της Idemitsu στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, για να διεξαγάγουν από κοινού μια έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες καλλιέργειας σόργου, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν κάρβουνο.

Η ζήτηση για καύσιμη βιομάζα η οποία θα μπορεί να καταναλώνεται μαζί με κάρβουνο σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, δεδομένης της ανάγκης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι δύο εταίροι πρόκειται να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια του σόργου και στην πραγματοποίηση έρευνας για την επιλογή της βέλτιστης ποικιλίας και την καθιέρωση των κατάλληλων μεθόδων καλλιέργειας, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες και τις γνώσεις του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Η συγκομιδή του σόργου γίνεται περίπου τρεις μήνες μετά τη σπορά του, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί και υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και έχει υψηλή περιβαλλοντική προσαρμοστικότητα, παράγοντες που το καθιστούν μια αρκετά υποσχόμενη πρώτη ύλη για την παραγωγή καύσιμης βιομάζας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Idemitsu πραγματοποίησε πέρυσι μια δοκιμή καλλιέργειας σόργου στις εκτάσεις γης του ανθρακωρυχείου Ensham για χρήση αυτού ως καυσίμου, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μέσω της νέας συνεργασίας τους, οι δύο εταίροι αναμένεται να εστιάσουν στην επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών σόργου και στην περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών καλλιέργειας αυτού, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θέσης του ως μιας αρκετά υποσχόμενης πηγής καύσιμης βιομάζας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.