Οι διεθνείς δυνάμεις οπλίζουν: Στο στόχαστρο το ρωσικό πετρέλαιο

Οι διεθνείς δυνάμεις οπλίζουν: Στο στόχαστρο το ρωσικό πετρέλαιο

111
Οι διεθνείς δυνάμεις οπλίζουν: Στο στόχαστρο το ρωσικό πετρέλαιο

Όλες οι εναλλακτικές για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι στο τραπέζι, αλλά εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει κυρώσεις στην ενέργεια, όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος, δήλωσε την Τρίτη 8 Μαρτίου στο Βίλνιους ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.

Παράλληλα, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζει ένα σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο οι ανάγκες σε εισαγωγές θα περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή στρατηγική της ώστε να περιορίσει την επιρροή του Κρεμλίνου. Το σχέδιο, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη 8 Μαρτίου, θα προτείνει βήματα όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους. Ο στόχος είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030, νωρίτερα από όσο προβλεπόταν μέχρι τώρα.

Προκειμένου το σχέδιο να έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας θα χρειαστεί να συμφωνήσουν οι χώρες μέλη, πολλές εκ των οποίων αισθάνονται ήδη άβολα με τις επενδύσεις που απαιτούνται για να υλοποιηθούν τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Επιτροπής και τώρα αγωνίζονται για να περιορίσουν τις πολιτικές επιπτώσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιαπωνικού πρακτορείου ειδήσεων KyodoNews, η Ιαπωνία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ αναφορικά με πιθανή επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο. Σε ίδιο μήκος κύματος δείχνει να κινείται και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ανακοίνωσε πως επίσης εξετάζει την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Στον αντίποδα, η Ρωσία προειδοποιεί ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα $300/βαρέλι, εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Φωτό: Marie Sjödin/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.