Τι θα σημάνει για την αγορά πετρελαίου η επιστροφή του Ιράν

Τι θα σημάνει για την αγορά πετρελαίου η επιστροφή του Ιράν

252
Τι θα σημάνει για την αγορά πετρελαίου η επιστροφή του Ιράν

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν μπορεί να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί, σύμφωνα με το δίκτυο SHANA του υπουργείου Πετρελαίου.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ιράν το Σάββατο, παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται για να διασωθεί η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ. Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι “θα μεταβεί στο Ιράν για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους” και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη το Σάββατο το βράδυ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την επομένη της επιβεβαίωσης από τον Γκρόσι ότι η ΙΑΕΑ “δεν θα εγκαταλείψει ποτέ” τις προσπάθειές της να δώσει το Ιράν διευκρινίσεις για την παρουσία πυρηνικού υλικού σε αδήλωτες εγκαταστάσεις στο έδαφός του. Η Τεχεράνη ζητεί το κλείσιμο της έρευνας της ΙΑΕΑ ώστε να επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέψει να σωθεί αυτή που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στο Ιράν από τη μία πλευρά και τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γερμανία από την άλλη, η οποία είναι γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από την συμφωνία αυτή το 2018 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν. Σε αντίποινα η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς που είχε αποδεχθεί να επιβάλει στις πυρηνικές της δραστηριότητες.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για την αναβίωση του ΚΟΣΔ. Οι διπλωμάτες ξανάρχισαν συνομιλίες τον Νοέμβριο έπειτα από διακοπή μηνών. Οι ΗΠΑ μετέχουν σε αυτές εμμέσως.

Ένα από τα σημεία τριβής παραμένει δικαιολογημένα, σύμφωνα με την ΙΑΕΑ, η απουσία επαρκών εξηγήσεων από την Τεχεράνη για αυτές τις τέσσερις μη επίσημες εγκαταστάσεις. Το πρόβλημα χρονολογείται στην πλειονότητα των περιπτώσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά μία από τις εγκαταστάσεις, η αποθήκη στην περιοχή Τουρκουζαμπάντ, στην επαρχία της Τεχεράνης, θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ουρανίου ως τα τέλη του 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Abedin Taherkenareh/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.