Ρωσικά πολυτελή yachts στο στόχαστρο κυρώσεων

Ρωσικά πολυτελή yachts στο στόχαστρο κυρώσεων

103
Ρωσικά πολυτελή yachts στο στόχαστρο κυρώσεων

Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι βρίσκονται στο επίκεντρο των αμερικανικών κυρώσεων από τη στιγμή που ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Σε πρόσφατη ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε ότι η αμερικανική κρατική διοίκηση θα συνεργαστεί με ευρωπαϊκές χώρες με στόχο «τα πολυτελή yachts, διαμερίσματα και private jets» Ρώσων ολιγαρχών.

Μάλιστα, τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε έξι Ρώσους ολιγάρχες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις στους δεκαέξι. Οι γερμανικές αρχές πρόσφατα κατάσχεσαν το megayacht Dilbar αξίας $600 εκατ. στο Αμβούργο. Το πολυτελές σκάφος ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Alisher Usmanov. Παραμένει άγνωστο εάν Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους.

Σύμφωνα με τον Sam Tucker, επικεφαλής αναλύσεων για τον κλάδο του yachting της VesselsValue, ως ιδιοκτήτες της πλειονότητας των πολυτελών σκαφών εμφανίζονται offshore εταιρείες. «Από τεχνικής άποψης, την ιδιοκτησία των yachts αυτών έχουν οχήματα ειδικού σκοπού [special purpose vehicle], τα οποία βρίσκονται σε διαφορετική δικαιοδοσία από τον πραγματικό ιδιοκτήτη», σημειώνει ο κ. Tucker στο Forbes. Υπάρχουν επίσης συστήματα μίσθωσης, τα οποία αποστασιοποιούν περαιτέρω τον ιδιοκτήτη από το περιουσιακό στοιχείο, προσθέτει.

Ενώ τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από τη ρωσική οικονομία, λόγω των κυρώσεων, πολυτελή σκάφη αναψυχής ρωσικής ιδιοκτησίας είναι αγκυροβολημένα σε ηλιόλουστα θέρετρα: από το Μονακό και τη Βαρκελώνη στο Ντουμπάι και στις Σεϋχέλλες.

Φωτό: Εugene Chystiakov/ Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.