Το πετρέλαιο σπάει το φράγμα των $110

Το πετρέλαιο σπάει το φράγμα των $110

98
Το πετρέλαιο σπάει το φράγμα των $110

Ο αντίκτυπος της εκτυλισσόμενης κρίσης στην Ουκρανία συνεχίζει να καθίσταται εμφανής στις διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να σημειώνουν πτώσεις και τα ενεργειακά αγαθά να συνεχίζουν να αναρριχώνται σε υψηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου WTI ξεπέρασε σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου τα $110/βαρέλι, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδά του από το 2014, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά την προσφορά. Γύρω στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), το West Texas Intermediate (WTI) έφθασε τα $110,18/βαρέλι, μερικές ώρες αφού το Brent είχε επίσης υπερβεί το όριο των $110.

Επιπλέον, η τιμή φυσικού αερίου σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με ορίζοντα τον Απρίλιο ξεπέρασε τα $1.700/1.000 κ.μ. (ή €149/MWh) για πρώτη φορά από τις 23 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με δεδομένα του Intercontinental Exchange (ICE).

Παράλληλα, οι δείκτες ευρωπαϊκών μετοχών βρίσκονται σε τροχιά πτώσης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS/Reuters

 

Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη 2 Μαρτίου – 12.55 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ):

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, αυξήθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός και εξαγωγός αερίου.

Η τιμή του βρετανικού αερίου παραδοτέου τον ερχόμενο μήνα έφθασε τις 463,83 πένες ανά θερμική μονάδα (th, μονάδα μέτρησης της θερμότητας), πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγράψει τον περασμένο Δεκέμβριο, στις 470,83 πένες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.