Το επενδυτικό κρεσέντο των liner εταιρειών

Το επενδυτικό κρεσέντο των liner εταιρειών

95
Το επενδυτικό κρεσέντο των liner εταιρειών

Tα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες τακτικές γραμμές έρχονται να επιβεβαιώσουν την αλλαγή συσχετισμών που παρατηρείται: η αγορά των containerships, η οποία για πολλά χρόνια ήταν αντιμέτωπη με πιεσμένους ναύλους, πλέον αποτελεί μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Για να καταδειχθεί η «εκρηκτική» αύξηση της κερδοφορίας των liner εταιρειών το δ’ τρίμηνο του 2021, η Drewry προχωρά σε μια σύγκριση με τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ταχυμεταφορές και στις οδικές μεταφορές. Όπως προκύπτει από το παρακάτω γράφημα, οι διαφορές είναι σημαντικές.

111

Η ανάλυση της Drewry για τους ναύλους και την κερδοφορία των εταιρειών στις τακτικές γραμμές ενισχύει την άποψη ότι τα πολύ υψηλά κέρδη είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά των πολύ υψηλών ναύλων. Ειδικότερα, καμία εκ των Maersk και Hapag-Lloyd δεν μετέφεραν περισσότερα εμπορευματοκιβώτια το δ’ τρίμηνο του 2021 έναντι του δ’ τριμήνου του 2020.

222

O οίκος αναλύσεων εκτιμά ότι το περασμένο έτος τα αθροιστικά κέρδη EBIT της βιομηχανίας ήταν περίπου $190 δισ., ενώ μόνο το δ’ τρίμηνο τα εν λόγω κέρδη κυμάνθηκαν στα $56 δισ.

333

Πώς όμως κινούνται οι liner εταιρείες με «όπλο» τους την επιπλέον ρευστότητα; Οι περισσότερες αυξάνουν τη χωρητικότητά τους και είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 οι θαλάσσιοι μεταφορείς επένδυσαν $20 δισ. σε νέα πλοία και $10 δισ. σε νέα εμπορευματοκιβώτια. Την ίδια ώρα, Maersk, CMA CGM και MSC επενδύουν σε αερομεταφορές και εταιρείες logistics για την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους πελάτες τους.

Στον αντίποδα, οι φορτωτές προσμένουν ότι η επιπλέον ρευστότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις τακτικές γραμμές θα επενδυθεί στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι, εν μέσω συμφόρησης, η αξιοπιστία τους για την έγκαιρη μεταφορά των εμπορευμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.