Ρώσοι και Ουκρανοί ναυτικοί, το 14,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στα πλοία

Ρώσοι και Ουκρανοί ναυτικοί, το 14,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στα πλοία

354
Ρώσοι και Ουκρανοί ναυτικοί, το 14,5% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού στα πλοία

Εν μέσω της εκτυλισσόμενης κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη, πρόσφατη ανακοίνωση του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την επίδραση της κρίσης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, το ICS, επικαλούμενο δεδομένα από την ετήσια έκθεση της BIMCO και του ICS Seafarer Workforce Report για το 2021, υπενθυμίζει ότι στον παγκόσμιο εμπορικό στόλο 74.000 πλοίων απασχολούνται 1,89 εκατ. ναυτικοί. Από τους εν λόγω ναυτικούς, πάνω από ένας στους δέκα (10,5% ‒ 198.123 ναυτικοί) είναι ρωσικής καταγωγής, ενώ ένας στους είκοσι πέντε (4% ‒ 76.442) ουκρανικής. Αθροιστικά, οι Ρώσοι και Ουκρανοί ναυτικοί συνιστούν το 14,5% του εργατικού δυναμικού του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου, καθίσταται αναγκαίο οι ναυτικοί να μπορούν να επιβιβαστούν και να αποβιβαστούν από τα πλοία εύκολα και ελεύθερα. Οι ανακοινωθείσες ακυρώσεις πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης δυσχεραίνουν τις αλλαγές πληρωμάτων σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα, η δυνατότητα πραγματοποίησης των πληρωμών των ναυτικών βασίζεται στα διεθνή τραπεζικά συστήματα, τα οποία επηρεάζονται από τις ανακοινωθείσες κυρώσεις.

Σε σχετική δήλωσή του, ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του ICS, υπογράμμισε τα εξής: «Η ασφάλεια των ναυτικών συνιστά απόλυτη προτεραιότητα. Καλούμε όλα τα μέρη να διασφαλίσουν ότι οι ναυτικοί δεν θα καταστούν παράπλευρη απώλεια στα μέτρα που θα λάβουν κυβερνήσεις ή άλλοι.

»Οι ναυτικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διατήρησης της ροής του εμπορίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ελπίζουμε πως όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να διευκολύνουν την ελεύθερη διακίνηση για τα αγαθά και τους ναυτικούς, που αποτελούν key workers αυτή την εποχή».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.