
Σε έκρυθμη κατάσταση αναμένεται να βρεθεί ο κλάδος των διεθνών αερομεταφορών μετά τα εμπάργκο που ανακοίνωσαν ευρωπαϊκά κράτη και αερομεταφορείς ως «αντίποινα» για την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την απόφαση Πούτιν η Πολωνία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Μολδαβία «έκλεισαν» τον εναέριο χώρο τους για οποιοδήποτε αεροσκάφος νηολογημένο στη Ρωσία και για όλες τις Ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.
Τις τελευταίες ώρες ακολούθησαν τα εμπάργκο της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, του Βελγίου αλλά και των 3 βαλτικών χωρών. Ειδικά τα εμπάργκο των βαλτικών χωρών (Εστονία, Λετονία και Λιθουανία) αλλά και της Πολωνίας θα στοιχίσουν πολύ ακριβά στους ρωσικούς αερομεταφορείς που αναγκάζονται να… αλλάξουν πορεία καθυστερώντας όλες τις πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, Αφρικής.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αποκλείσουν τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικά αεροσκάφη προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες συνθήκες πίεσης στο Κρεμλίνο. Ως αντίποινα η Μόσχα απέκλεισε τον εναέριο χώρο της στα προαναφερθέντα ευρωπαϊκά κράτη προκαλώντας προβλήματα σε αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways, η Lot και η Air Baltic.
Μέχρι σήμερα οι δύο υπόλοιπες υπερδυνάμεις, Κίνα και ΗΠΑ δεν έχουν «αποκλείσει» αεροπορικά τη Ρωσία. Η Ελλάδα επίσης δεν έχει ανακοινώσει τη στάση της στο θέμα αυτό, ωστόσο η Aegean Airlines έχει διακόψει όλες τις πτήσεις τις προς Μόσχα και Κίεβο για λόγους ασφαλείας. Ως γνωστόν, όλες οι πτήσεις προς Ουκρανία, Μολδαβία αλλά και πολλές προς Λευκορωσία έχουν διακοπεί, ενώ αποφεύγεται ο εναέριος χώρος σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας και της νοτιοδυτικής Ρωσίας.
Βαρύ αναμένεται το πλήγμα και για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς ετησίως μεταβαίνουν στην Ελλάδα αεροπορικώς πληθώρα Ρώσων τουριστών. Ενδεικτικά, το 2019 πάνω από 530.000 Ρώσοι τουρίστες ταξίδεψαν στην Ελλάδα αεροπορικώς.
Ενημέρωση – Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 16.00 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ):
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ολλανδία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν πως κλείνουν τους εναέριους χώρους τους για τα ρωσικά αεροσκάφη.
Τελευταία Ενημέρωση – Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 10.30 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ):
Το κλείσιμο του εναέριου χώρου τους για τη Ρωσία ανακοίνωσαν και η Πορτολογία, ο Καναδάς, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ισπανία, την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ημέρα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της ΕΕ είναι κλειστός για τη Ρωσία.
Ακολουθώντας το μπαράζ απαγορεύσεων απο πλευράς χωρών της ΕΕ, το βράδυ της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου, η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη.
«Εξαιτίας περιορισμών που αφορούν τον εναέριο χώρο, τους οποίους έθεσαν σε ισχύ οι ευρωπαϊκές αρχές, η Aeroflot αναστέλλει από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας τις πτήσεις της προς το σύνολο των ευρωπαϊκών προορισμών», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.
Επιπλέον, το πρωί της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου, εκδόθηκε η notam για απαγόρευση πτήσεων πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας όλων των αεροσκαφών συμφερόντων Ρωσίας με ισχύ από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 και με τρίμηνη διάρκεια.
Την ίδια ημέρα, η Κύπρος ανακοίνωσε πως κλείνει και εκείνη τον εναέριο χώρο της για τη Ρωσία.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Σε μια περίοδο που η ναυτιλία διασχίζει ολοένα και πιο ασταθή γεωπολιτικά ύδατα, η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών-ITF), εξέφρασε την ανησυχία της στην…
Περίπου 1.000 πτήσεις ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στη Γαλλία την Παρασκευή 4 Ιουλίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι…
Η αξιοποίηση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (Uncrewed Surface Vessels – USVs) και τηλεχειριζόμενων υποβρύχιων οχημάτων (Remotely Operated Vehicles – ROVs) ανοίγει νέους ορίζοντες στην…
Καθώς οι ανησυχίες για την επέκταση του «σκιώδους» στόλου εντείνονται σε διεθνές επίπεδο, το Βερολίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στα δεξαμενόπλοια που διέρχονται…
Έντονη κατεγράφη η δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παραγγελίες πλοίων την περασμένη εβδομάδα, με τέσσερις εταιρείες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ